Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
2ceterrmantz.jpg
Αστυνομικός συλλέγει στοιχεία στο Borough High Street του Λονδίνου, μετά την επίθεση της 6ης Ιουνίου. [Odd Andersen/AFP]

Γιατί οι αρχές δεν μπορούν να συλλάβουν τους γνωστούς τρομοκράτες;

Μετά από κάθε τρομοκρατική επίθεση πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολίτες διερωτώνται τι έφταιξε, τι δεν πήγε καλά και τι πρέπει να γίνει ώστε να προληφθεί η επόμενη· και γιατί, εφόσον σε αρκετές περιπτώσεις οι δράστες ήταν γνωστοί, δεν τους σταμάτησε κανείς.
Αστυνομικός συλλέγει στοιχεία στο Borough High Street του Λονδίνου, μετά την επίθεση της 6ης Ιουνίου. [Odd Andersen/AFP]

Από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες, αυτή στο στάδιο του Μάντσεστερ ήταν ίσως η πιο δραματική, αφού ανάμεσα στα 22 θύματα υπήρχαν και παιδιά. Η επίθεση είχε ασφαλώς πολλά στοιχεία που έχουμε ξαναδεί παλαιότερα: βόμβες-καρφιά, τη συναυλία που συμβολίζει τον μισητό «ηδονιστικό τρόπο ζωής» των νέων, την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος και έναν δράστη που ήταν ήδη γνωστός στις αρχές.

«Ο βομβιστής ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και πιθανόν να μην έδρασε μόνος του», δήλωσε μετά το συμβάν η υπουργός Εσωτερικών, Amber Rudd. Ο 22χρονος Salman Abedi, γεννημένος στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς, ριζοσπαστικοποιήθηκε έπειτα από ένα ταξίδι στη Λιβύη και ενδεχομένως και στη Συρία. Όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, η ΜΙ5 είχε ενημερωθεί από το FBI ότι κάποιοι Λίβυοι ίσως να σχεδίαζαν επίθεση στο Μάντσεστερ.

«Είχε διασυνδέσεις με το Daesh [Ισλαμικό Κράτος] και αυτό έχει εξακριβωθεί», είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών στα μέσα. Από την πλευρά της, η Rudd δήλωσε πως «οι υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένουμε να συλλαμβάνουν όποιον γνωρίζουν...».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που γινόταν τρομοκρατικό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη