Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
ceturkeyjourn.jpg
Τούρκοι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται ενάντια στη σύλληψη συναδέλφων τους στην Άγκυρα, Ιούνιος 2016. [Adem Altan/AFP]

Δραπετεύοντας από την Τουρκία

Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι –και όχι μόνο– είναι υπό διωγμό και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία πρακτικά μπορούν να καταφύγουν. Οι πρόσφατες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων στον Έβρο γεννούν ερωτήματα για το ποιοι ήταν αυτοί και ποια στάση πρέπει –και μπορεί– να τηρήσει η χώρα απέναντί τους.
Τούρκοι δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται ενάντια στη σύλληψη συναδέλφων τους στην Άγκυρα, Ιούνιος 2016. [Adem Altan/AFP]

Στις 24 Μαΐου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ενημερώνει για τη σύλληψη ενός δημοσιογράφου που συνδέεται με την Τρομοκρατική Οργάνωση Γκιουλέν (FETO), όπως ονομάζει πλέον το καθεστώς Έρντογαν το κίνημα του εξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το όνομα του δημοσιογράφου: Murat Çapan. Πρόκειται για τον έως τότε καταζητούμενο από τις αρχές αρχισυντάκτη του περιοδικού Nokta, ενός εκ των 200 περίπου Μέσων, η λειτουργία των οποίων τερματίστηκε ύστερα από το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Δύο ημέρες πριν τη σύλληψή του, το 14ο Ανώτατο Δικαστήριο Κωνσταντινούπολης είχε καταδικάσει τον Çapan ερήμην του σε 22,5 χρόνια φυλακής. Ένα εξώφυλλο κι ένας τίτλος είδησης ήταν αρκετά, ώστε να κριθεί ένοχος για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «υποκίνηση ένοπλης εξέγερσης κατά της τουρκικής κυβέρνησης».

Το δημοσίευμα του πρακτορείου Ανατολή αναφέρει ότι ο Çapan συνελήφθη από συνοριοφύλακες στη βορειοδυτική επαρχία Εντιρνέ, τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει στην Ελλάδα με τέσσερις ακόμη υπόπτους για τρομοκρατία. Ως πηγή της πληροφορίας παρουσιάζεται αξιωματούχος της τουρκικής ασφάλειας, που μιλά υπό καθεστώς ανωνυμίας, λόγω των περιορισμών που ισχύουν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη