Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cover-debt.jpg

Αναδιαρθρώσεις δανείων: “Σκάει” το βράδυ, ό,τι ρυθμίζεται πρωί

Ένα στα δύο δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα είναι προβληματικό. Οι ρυθμίσεις που γίνονται για να τα σώσουν αποτυγχάνουν, η μία μετά την άλλη. Παραθέτουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων, που ενώ αναδιαρθρώθηκαν είναι πάλι “στα κόκκινα”.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας το επαναλαμβάνουν μονότονα εδώ και περίπου μια διετία: απαιτούνται μακροπρόθεσμου ορίζοντα ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες.

Ακούγεται “ξύλινο”, αλλά αποτελεί –μαζί με την προσέλκυση νέων επενδύσεων– την καρδιά του προβλήματος της χώρας, που πρέπει να λυθεί για να ανακάμψει με βιώσιμους ρυθμούς η οικονομία.

Η τακτική των τραπεζών να “κλωτσάνε το τενεκεδάκι”

Η έκταση του προβλήματος των αποκαλούμενων «κόκκινων» δανείων είναι γνωστή. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures–NPEs) ανέρχονται σε 104,8 δισ. ευρώ (στοιχεία 31ης Δεκεμβρίου 2016).

Ένα στα δύο δάνεια, δηλαδή, που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι τράπεζες, είναι είτε σε καθυστέρηση εξυπηρέτησης, είτε έχει ρυθμιστεί και δεν έχει παρέλθει επαρκής χρόνος ομαλής εξυπηρέτησης, είτε τέλος είναι ενήμερο, αλλά εκτιμάται ότι δεν μπορεί να εξοφληθεί, αν δεν ρευστοποιηθούν οι εξασφαλίσεις, που έχουν πάρει οι τράπεζες από τον δανειολήπτη.

Οι ρυθμίσεις προβληματικών δανείων αποτελούν το βασικότερο από τα εργαλεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Πρώτον, επειδή εξασφαλίζουν στις τράπεζες την ομαλή είσπραξη –ενός μέρους–

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη