Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cover-penthos.jpg
[Jennifer Daniel/flickr]

Το πένθος στην εποχή του Facebook

Ποτέ στο παρελθόν η αντιμετώπιση του θανάτου δεν είχε διαφοροποιηθεί τόσο βίαια σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα: τα social media μετατρέπονται σε τόπους μνήμης για εκατομμύρια νεκρούς, διάσημους και άσημους και τα σύγχρονα μνημόσυνα δεν εξαντλούνται σε συγκεκριμένο χωροχρονικό πλαίσιο, αλλά αποκτούν διαχρονική ισχύ, χωρίς γεωγραφικά όρια.
[Jennifer Daniel/flickr]

Ήταν ένα ζεστό, νωχελικό βράδυ στα τέλη Αυγούστου. Οι περισσότεροι είχαν επιστρέψει στην πόλη, αλλά στο timeline μου στο Facebook κυριαρχούσαν οι φωτογραφίες διακοπών. Την προσοχή μου τράβηξε μια μάλλον αταίριαστη φωτογραφία μιας παλιάς φίλης. Έμοιαζε αταίριαστη όχι μόνο γιατί η φίλη μου φορούσε σκουφί και μπουφάν. Αλλά γιατί αυτός που είχε κοινοποιήσει την εικόνα της είχε συμπληρώσει με κεφαλαία το σχόλιο: «Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΕ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ».

«Τι έγινε;», έγραφε το πρώτο σχόλιο.

«Πες ότι κάνεις πλάκα», έγραψε κάποιος άλλος.

Όταν φίλοι και γνωστοί της πείστηκαν ότι κανείς δεν κάνει πλάκα με τέτοια ζητήματα, η ακολουθία των σχολίων επεκτάθηκε με «RIP», «θα σε θυμόμαστε πάντα», θλιμμένα GIF, μια υποσημείωση: «Ποτέ like στον θάνατο» (δεν υπήρχαν ακόμη τα reactions) κ.λπ. Τα λοιπά όπως τα γνωρίζουμε, όπως τα έχουμε εμπεδώσει, όπως θα συνεχίσουμε να τα βιώνουμε στο online περιβάλλον κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο συμβάν.

Το επόμενο πρωί, ο σύζυγός της επιβεβαίωσε την είδηση ποστάροντας ένα συγκινητικό μήνυμα και μια φωτογραφία από τον γάμο τους. Λίγα λεπτά αργότερα μία ακόμη φωτογραφία από τα βαφτίσια της κόρης τους. Το απόγευμα μας ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες της κηδείας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη