Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cover-theotokas.jpg
Φοιτητικά ανέμελα χρόνια, Απόκριες. Ο Θεοτοκάς στην άκρη δεξιά.

O Γεώργιος Θεοτοκάς και το δαιμόνιο της Αθήνας

Στα «Τετράδια ημερολογίου 1939-1953» ο βασικός εκπρόσωπος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30 Γεώργιος Θεοτοκάς χαρτογραφεί την ελληνική κοινωνία σε μια εποχή μεγάλης έντασης με φόντο μια κατοχική Αθήνα ανείπωτα σκληρή, χωρίς νοσταλγία και μύθους.
Φοιτητικά ανέμελα χρόνια, Απόκριες. Ο Θεοτοκάς στην άκρη δεξιά.

Τα Τετράδια ημερολογίου 1939-1953 (εκδ. Εστία) του Γεωργίου Θεοτοκά είναι κάτι σαν τη βόμβα στο Κορδελιό. Αυτή που «κοιμόταν» επί 73 χρόνια, αλλά όταν εσχάτως εντοπίστηκε σε κατοικημένη περιοχή, προκάλεσε αλαλούμ σε Αρχές και πυροτεχνουργούς, πανικό σε ντόπιους που κυκλοφορούν με iPhone 7 και δεν έχουν ιδέα τι ήταν π.χ. η επιχείρηση Μπαρμπαρόσα και βέβαια τη «μεγαλύτερη εκκένωση πληθυσμού εν καιρώ ειρήνης». Η μνήμη μπορεί να μένει θαμμένη για χρόνια αλλά παραμένει ενεργή. Και όταν “σκάσει”, ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει με βεβαιότητα την ακτίνα του ωστικού κύματος.

Χρονογράφος μεγάλων εντάσεων

Image
theotokasgiorgos_gr.jpg

Ο Γεώργιος Θεοτοκάς, βασικός εκπρόσωπος της γενιάς του ’30, αποτυπώνει με αμεσότητα και νηφαλιότητα τους κραδασμούς της εποχής, του αυτοδιοριζόμενος, όπως θα γράψει ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ στον πρόλογο του βιβλίου, «χρονογράφος της ελληνικής κοινωνίας σε μιαν εποχή μεγάλης έντασης». Το ημερολόγιό του είναι πάνω από όλα «ένα χρονικό αγωνίας». Επειδή όμως δεν πρόκειται για αναδρομική εξιστόρηση, με συναισθηματικούς εξωραϊσμούς και νοσταλγικές φολκλόρ πινελιές, αλλά για συγχρονική με τα γεγονότα συγγραφή, δεν μοιάζει να χάνει ποτέ, όπως κάποιες στιγμές και ο ίδιος φοβάται, τον «ρυθμό της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη