Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κατηγορία:
Κείμενο:
fempostercentral.jpg

Πού πήγαν οι ελληνίδες φεμινίστριες;

Η δεκαετία του ’80 ήταν η μεγάλη στιγμή του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος. Οι γυναίκες που έδρασαν τότε άλλαξαν και τις δικές μας ζωές. Δεν τις γνωρίσαμε, αλλά συνομιλούμε μαζί τους κάθε φορά που ακούμε ένα προσβλητικό σχόλιο στο δρόμο, που λαχανιάζουμε τη νύχτα στα σκοτάδια, που μας ρωτούν αν θέλουμε παιδί στη συνέντευξη για δουλειά. Σήμερα ζούμε το τέλος της ιστορίας του φεμινισμού, ή μια νέα αρχή;

Αυτές τις ημέρες η Αθήνα αναπολεί τα ’80s. Η έκθεση στην Τεχνόπολη είναι μόνο η αφορμή. Στην πραγματικότητα, η Αθήνα είχε ανάγκη μια μηχανή του χρόνου που να αντιπαραβάλει ένα παρελθόν –φασαριόζικο, ανέμελο, θολό, αγνό, χρωματιστό και από πολλές απόψεις γοητευτικά αντιφατικό και μεταιχμιακό– στο μουντό και απρόσμενα χειμωνιάτικο παρόν της. Αν μπορούσε θα το σκέπαζε κιόλας, θα το κλείδωνε κάπου και θα πέταγε το κλειδί για να μην το ξαναβρεί.

Βλέπεις, τα ’80s αντιπροσωπεύουν για αρκετούς και αρκετές από εμάς σε ατομικό επίπεδο τη δεκαετία που γεννηθήκαμε ή μεγαλώσαμε και είναι αναπόφευκτα συνυφασμένα με τη μυρωδιά της παιδικής πούδρας, τα χαρούμενα παιχνίδια και τα εφηβικά σκιρτήματα. Σε συλλογικό επίπεδο αντιπροσωπεύουν κάτι πολύ περισσότερο: την βαθιά επιθυμία και την ημιτελή προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας, που εγκαινιάστηκε με την πτώση της χούντας, να συγκροτηθεί σε όλα τα πεδία της πιο δημοκρατικά και ελεύθερα. Ήταν η εποχή της πολιτικοποίησης και των κινημάτων. Και ήταν η μεγάλη, πρωτότυπη στη μορφή και το περιεχόμενo, μαζική, σχεδόν αποκαλυπτική στιγμή του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος.

Image
femoldbusrally.jpg

Ήταν οι γυναίκες που έδρασαν για τους εαυτούς τους και τις ζωές τους, αλλά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη