Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
beton2.jpg
[Δημήτρης Μιχαλάκης]

Οικία Αφεντούλη: Το θαύμα του μπετόν αρμέ φτάνει στην Ελλάδα

Το πρώτο κτίριο από oπλισμένο σκυρόδεμα στην Αθήνα των αρχών του 20ού αιώνα δημιουργήθηκε από τον πρωτοπόρο μηχανικό Ηλία Αγγελόπουλο σε συνεργασία με το γαλλικό οίκο Hennebique.
[Δημήτρης Μιχαλάκης]

Στη σημερινή Αθήνα το τσιμέντο αφθονεί, καθορίζει την εικόνα της πόλης και συχνά μας αγανακτεί. Όμως υπήρχε μια εποχή που το μπετόν αρμέ (ή «οπλισμένο σκυρόδεμα», όπως ήταν το όνομα που του δόθηκε στα ελληνικά) ήταν ένας εξωτικός και πολυτελής νεωτερισμός.

Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στη Βιομηχανική Επανάσταση: Το μπετόν αρμέ στην Ευρώπη

Το τσιμέντο είναι άμεσα συνυφασμένο με τη σύγχρονη εικόνα της πόλης, όμως η ιστορία του αρχίζει πολλούς αιώνες νωρίτερα. Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί που είχαν την τύχη να αναπτυχθούν σε ηφαιστιογενείς περιοχές και κατάλληλες γεωλογικές συνθήκες, είχαν βρει τρόπους να αναμιγνύουν σκόνες πετρωμάτων με νερό, δημιουργώντας έναν πολτό που, όταν στέγνωνε, δημιουργούσε στέρεες κατασκευές. Η εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είναι μια από τις πιο γνωστές απαρχές αυτής της ιστορίας. Οι Ρωμαίοι είχαν βρει πετρώματα τα οποία, όταν αναμειγνύονταν σε μορφή σκόνης με τα κατάλληλα συστατικά, μπορούσαν να δημιουργήσουν μνημειώδεις κατασκευές. Το Πάνθεον στη Ρώμη, με τον μεγάλο του θόλο, αποτελεί ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα αυτής της εποχής.

Image
000_dv1883764bb.jpg
Το Πάνθεον της Ρώμης, [ALBERTO PIZZOLI / AFP]
Image
pantheon-panini.jpg
To εσωτερικό του Πάνθεου στο 180 αιώνα, ζωγραφισμένο από τον Giovanni Paolo Panini. [Wikimedia Commons]

Όμως μετά την κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η χρήση του τσιμέντου ατόνησε σε όλο τον γνωστό τότε κόσμο. Έπρεπε να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη