Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
apoxi3.jpeg

Γιατί δεν ψήφισαν οι 4 στους 10;

Οικονομικοί λόγοι, απογοήτευση, αλλά και πρακτικά εμπόδια οδήγησαν ένα 39% του εκλογικού σώματος να μην πάει στις κάλπες.

«Ήθελα να ψηφίσω αλλά τα εκλογικά δικαιώματά μου είναι αλλού και δεν αντέχω οικονομικά να πάω», «δεν ασχολούμαι με την πολιτική και δεν με νοιάζει να ψηφίσω», «όλοι ίδιοι είναι, δεν υπάρχει λόγος να ψηφίσω»: αυτά είναι μερικά από όσα ακούσαμε, από κάποιους που την περασμένη Κυριακή 21 Μαΐου δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να ψηφίσουν. Το ποσοστό της συμμετοχής στη χώρα μας έφτασε περίπου στο 61%· λίγο καλύτερα από το 2019 (57,8%) αλλά σίγουρα μακριά από ποσοστά συμμετοχής που βλέπουμε σε άλλες χώρες.

Μία σημείωση
Το ρεπορτάζ βασίζεται στα επίσημα δεδομένα που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως μας είπε το ίδιο το Υπουργείο, στον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να συμπεριλαμβάνονται ατομα που δεν είναι εν ζωή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ληξιαρχεία δεν αποστέλλουν τα στοιχεία ώστε να ενημερωθούν σωστά οι εκλογικοί κατάλογοι (όποιος είναι άνω των 110 ετών διαγράφεται αυτόματα). Προφανώς, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια, υπάρχει μια απόκλιση από την πραγματικότητα αλλά δεν υπάρχουν άλλοι αριθμοί που να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτό που προσπαθούμε να αναδείξουμε -μεταξύ άλλων- στο άρθρο είναι η αύξηση της αποχής τις τελευταίες δεκαετίες, άρα η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη