Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
godin.jpeg
Ο Νοέλ Γκοντέν πετιέται έξω από την ασφάλεια του φεστιβάλ των Καννών, 15 Μαΐου 2004. [FRANCOIS GUILLOT / AFP]

Νοέλ Γκοντέν: Ο τιμωρός με την τούρτα

Πολλοί εκτοξεύουν αυγά, ζαρζαβατικά και γιαούρτια σε καλλιτέχνες και πολιτικούς, όμως μόνο ο Βέλγος σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου έχει αναπτύξει φιλοσοφικές θέσεις για την επίμαχη πράξη.
Ο Νοέλ Γκοντέν πετιέται έξω από την ασφάλεια του φεστιβάλ των Καννών, 15 Μαΐου 2004. [FRANCOIS GUILLOT / AFP]

Στις 5 Φεβρουαρίου του 1998, στις Βρυξέλλες, ο Μπιλ Γκέιτς αντιμετώπισε μια δυσάρεστη έκπληξη. Καθώς διέσχιζε τον δρόμο για να μπει στο Le Concert Noble, όπου τον περίμενε ένα κοινό από Βέλγους αξιωματούχους και επενδυτές, δέχτηκε μια απρόσμενη επίθεση. Τέσσερα άτομα του έκλεισαν τον δρόμο και του πέταξαν τούρτες στο πρόσωπο ενώ ένα πέμπτο κατέγραφε στη σκηνή με βιντεοκάμερα. Ήταν μία ακόμα επίθεση του Νοέλ Γκοντέν και της ταξιαρχίας του, μόνο που αυτή τη φορά η δράση τους έγινε παγκοσμίως γνωστή. Αυτό οφείλεται και στο βίντεο που προβλήθηκε από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα που έσπευσαν να το αγοράσουν για κάποιες χιλιάδες δολάρια – όπως τουλάχιστον είπαν οι δράστες.

Ο Γκέιτς πλύθηκε, άλλαξε ρούχα και έδωσε την προγραμματισμένη διάλεξη του σχετικά με την τεχνολογία και την εκπαίδευση. Όμως πριν, εξέφρασε μέσω εκπροσώπου του «την έκπληξη του και την απογοήτευση του» γι αυτήν την απρόσμενη επίθεση. Από την άλλη πλευρά, ο δράστης απάντησε ότι τον επέλεξε ως στόχο επειδή «έχει επιλέξει να εργάζεται για τη διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος, χωρίς να χρησιμοποιεί πια τη φαντασία του και την ευφυΐα του». Συνέχισε: «Πάντα λάτρευα τις υβριστικές επιστολές που καθιέρωσαν οι ντανταϊστές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη