Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ypex-spyware.jpeg

Η κρυφή έρευνα του ΥΠΕΞ αποκαλύπτει τις άδειες εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού

Πολλά έχει κρύψει η ελληνική κυβέρνηση για τις εξαγωγές λογισμικού απόσπασης δεδομένων από την Ελλάδα σε Σουδάν, Μαδαγασκάρη και Ουκρανία. Τι δείχνει η έρευνα του υπουργείου Εξωτερικών, που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, ενώ το σχετικό πόρισμα του γενικού επιθεωρητή παραμένει στο συρτάρι. 

Μέχρι στιγμής, οι βασικοί πρωταγωνιστές στο λεγόμενο σκάνδαλο των υποκλοπών, γνωστό και ως Predatorgate, είναι η ΕΥΠ, υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δύο εταιρείες και τρεις επιχειρηματίες.

The article in english - Το άρθρο στα αγγλικά
Read the present article in English εδώ.

Η πρώτη από τις δύο εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η Intellexa, συμφερόντων Ταλ Ντίλιαν, ενός ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματία και πρώην διοικητή επίλεκτης τεχνολογικής μονάδας του ισραηλινού στρατού. H Intellexa εμπορεύεται το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator – το οποίο αποδεδειγμένα είχε στην Ελλάδα κοινούς στόχους με την ΕΥΠ, άτομα δηλαδή που βρέθηκαν και υπό κρατική παρακολούθηση για λόγους «εθνικής ασφαλείας». Η δεύτερη εταιρεία είναι η Krikel, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου. Από το 2018 η Krikel έχει υπογράψει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επτά συμβάσεις, εκ των οποίων οι έξι χαρακτηρίστηκαν απόρρητες. Η Krikel επίσης συμμετείχε και στην προμήθεια του συστήματος νόμιμης επισύνδεσης που αγόρασε το 2020 η ΕΥΠ από την ιταλική εταιρεία RCS Labs. Krikel και Intellexa –όπως έχει αποκαλύψει το inside story– συνδέονται μέσω τραπεζικών συναλλαγών από το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη