Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ceechr000_1d541k.jpg
[Frederick Florin/AFP]

Το παρασκήνιο μίας πολυαναμενόμενης δικαίωσης

Πώς οδηγηθήκαμε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπέρ του Ανδρέα Γεωργίου – και τι έπεται στη συνέχεια.
[Frederick Florin/AFP]

Ήταν 5 το πρωί στο Μέριλαντ, όπου διαμένει τα τελευταία οκτώ χρόνια ο Ανδρέας Γεωργίου, όταν δημοσιεύθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την προσφυγή του κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, την περασμένη Τρίτη. Η ετυμηγορία-ορόσημο δικαίωσε τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κρίνοντας ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη στην υπόθεση παράβασης καθήκοντος για την οποίαν είχε καταδικαστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. Η 88χρονη μητέρα του, όπως αναφέρει στο inside story ο Γεωργίου, μπήκε στο δωμάτιό του με το που έμαθαν τη χαρμόσυνη είδηση, αναφωνώντας: «Δόξα τω Θεώ, μια ανάσα!».

 

 

«Ήταν πολύ σημαντική αυτή η απόφαση, για μένα και για την οικογένειά μου, τη μητέρα μου και την κόρη μου, που έχουν υποφέρει πολύ αυτά τα χρόνια», λέει ο Γεωργίου, με τον οποίο συνομιλήσαμε τηλεφωνικά την επομένη της ανακοίνωσης του ΕΔΔΑ. «Η δική μου χαρά, ωστόσο, μετριάστηκε από το γεγονός ότι πρόκειται για μία μόνο νίκη, στο πλαίσιο ενός μεγάλου αγώνα που συνεχίζεται – και φαίνεται ότι θα συνεχίζεται για καιρό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη