Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
rfoto_7.jpg
Ο Χαρίλαος Τρικούπης στο βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου. [Εθνικό Ιστορικό Μουσείο]

Η δενδροφύτευση του Λυκαβηττού και το χαστούκι που «έριξε» μια κυβέρνηση

Πώς ο τυχαίος διαπληκτισμός ενός χωροφύλακα με αξιωματούχο της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 1885, προκάλεσε διπλωματική και πολιτική κρίση και επέσπευσε την πτώση της κυβέρνησης Τρικούπη έναν μήνα μετά.
Ο Χαρίλαος Τρικούπης στο βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου. [Εθνικό Ιστορικό Μουσείο]

Το 1831, αμέσως μετά την σύσταση του νεότερου ελληνικού κράτους, ο λόφος του Λυκαβηττού (ο Άγχεσμος της αρχαιότητας, κατά την επικρατέστερη εκδοχή) ήταν ουσιαστικά χέρσος, με χαμηλή βλάστηση σε ορισμένα μόνον σημεία του. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1764, ο βρετανός αρχαιολόγος Ρίτσαρντ Τσάντλερ (Richard Chandler) έγραφε στις εντυπώσεις του από μια επίσκεψη στην Αθήνα πως ο λόφος «περίφημος άλλοτε για τις ελιές του, είναι αλλού ολόγυμνος και αλλού γεμάτος ασφάκες». Από τις πλαγιές του κατέβαινε ο χείμαρρος Βοϊδοπνίχτης, οποίος διακλαδιζόταν στις σημερινές οδούς Δημοκρίτου και Λυκαβηττού και κατόπιν χυνόταν σε ρεματιά που υπήρχε στο σημείο της σημερινής οδού Ακαδημίας.

Image
foto_3.jpg
Η Σχιστή Πέτρα ή Μικρός Λυκαβηττός τον 19ο αιώνα. [Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ]

Το 1831 ο αρχιτέκτονας Σταμάτης Κλεάνθης, που αργότερα εκπόνησε μαζί με τον γερμανό συνάδελφό του Εδουάρδο Σάουμπερτ το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της νέας Αθήνας, άρχισε να λειτουργεί λιθοτομείο στην περιοχή της Σχιστής Πέτρας ή Μικρού Λυκαβηττού (στην σημερινή πλατεία Λυκαβηττού, στο Κολωνάκι). Τα επόμενα χρόνια εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και άλλα λατομεία, η λειτουργία των οποίων, εντούτοις, απαγορεύτηκε το 1836. Τότε ο Κλεάνθης παραχώρησε μέρος της ιδιοκτησίας του για να πραγματοποιηθεί εκεί η πρώτη φύτευση του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη