Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cepassportimg-0657.jpg

Πόσο κοστίζει μια τιμητική πολιτογράφηση στην Ελλάδα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα κράτη-μέλη που εφαρμόζουν προγράμματα χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές πρέπει να τα τερματίσουν αμέσως. Η Ελλάδα ορίζει ρητά ως λόγο για τιμητική πολιτογράφηση τις επενδύσεις στη χώρα, με νόμο που ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2021.

Την δυνατότητα απόκτησης έναντι αντιτίμου της ελληνικής υπηκοότητας και δη της τιμητικής πολιτογράφησης για εν δυνάμει επενδυτές στη χώρα, βάζει εμμέσως αλλά ρητώς στο τραπέζι νόμος του 2021. Πρόκειται για τον ογκώδη νόμο 4781 με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλες διατάξεις» συνολικά 492 άρθρων που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο στη Βουλή στις 17 Φεβρουαρίου 2021, συζητήθηκε λίγες ημέρες μετά (26 Φεβρουαρίου) και στις 28 του ίδιου μήνα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Όπως διαβάζουμε σε ένα από τα εκατοντάδες άρθρα του (άρθρο 169, παράγραφος ζ), το Τμήμα ΙΙΙ Προσέλκυσης Ειδικών Επενδύσεων (του ΥΠΕΞ) είναι αρμόδιο για την εισήγηση, προς τον υπουργό Εσωτερικών, για την τιμητική πολιτογράφηση, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004, Α’ 217), αλλοδαπών, καθώς και των μελών των οικογενειών τους, εφόσον προέβησαν σε επενδύσεις στη Χώρα αξίας άνω των εκατό εκατομμυρίων (100.000.000) ευρώ ή έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στον ελληνισμό.

Τον Ιανουάριο του 2023 με την απόφαση του Νίκου Δένδια για τον ορισμό των αρμοδιοτήτων του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη