Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
papaloukassmirni1922-2022_p42.jpg
Σπύρος Παπαλουκάς, Από την καταστροφή, 1922. Σινική μελάνη και μολύβι σε χαρτί. [Τελλόγλειο | Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.]

Ο ζωγράφος που είδε τα έργα του να καίγονται, μαζί με τη Σμύρνη

«Προσπαθήστε να υποτάξετε το πάθος σας», ήταν η συμβουλή ενός δασκάλου του στον Σπύρο Παπαλουκά, που εξελίχθηκε σε έναν εκ των σημαντικών δημιουργών των αρχών του 20ού αιώνα, συμβάλλοντας στην αναμόρφωση και στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ζωγραφικής.
Σπύρος Παπαλουκάς, Από την καταστροφή, 1922. Σινική μελάνη και μολύβι σε χαρτί. [Τελλόγλειο | Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.]

Ήταν εκεί, με το καβαλέτο και τα χρώματά του, ένας ζωγράφος ανάμεσα στους στρατιώτες της Στρατιάς της Μικράς Ασίας. Ζωγράφισε σκηνές που εκτυλίσσονταν στους στρατώνες, αλλά βγήκε και εκτός, απεικόνιζε τζαμιά, κρήνες και τοπία στη γη της Ιωνίας. Είδε τη Σμύρνη να φλέγεται και μαζί της πεντακόσιους πίνακές του να γίνονται στάχτη.

Ο Σπύρος Παπαλουκάς εξελίχθηκε σε έναν εκ των σημαντικών δημιουργών των αρχών του 20ού αιώνα, που συνέβαλαν στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ζωγραφικής. Σε αντίθεση με την περίοδο της Αίγινας, της Σαλαμίνας και φυσικά την Αθωνική, η περίοδος της Μικράς Ασίας παραμένει εν πολλοίς άγνωστη. Κάποια προσχέδια μόνο σώθηκαν, κι αυτά δεν γνωρίζουμε αν τα είχε ζωγραφίσει τότε, ή εκ των υστέρων από μνήμης. Κάποια από αυτά τα άγνωστα έργα του εκτίθενται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τις 2 Απριλίου, στην έκθεση «Ξεριζωμοί, 1922-2022. Μαρτυρίες μέσα από την Τέχνη».

Image
rrarmenisses.jpg
Αρμένιοι φεύγοντας από το Σεβρη-Χισήρ, μολύβι σε χαρτί. [Τελλόγλειο | Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.]

Ο Παπαλουκάς γεννήθηκε στην κωμόπολη Δεσφίνα της Παρνασσίδος το 1892. Ο ναυτικός πατέρας του πέθανε σε νεαρή ηλικία, αφήνοντας πέντε ορφανά, μεταξύ αυτών και τον εξάχρονο Σπύρο. Αν και ο Παπαλουκάς φαίνεται να φοίτησε από το 1900-1906 στο δημοτικό της πατρίδας του,

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη