Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
plastic.jpeg

Υπάρχει σχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης ή πρόκειται για «εθνικό» greenwashing;

Παρότι η Ελλάδα έσπευσε να εφαρμόσει από τους πρώτους την κοινοτική Οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης, δεν καταφέρνει να την εφαρμόσει στην πράξη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η συμμαχία Rethink Plastic και το κίνημα Break Free From Plastic δημοσίευσαν την ετήσια αξιολόγησή τους για την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την υιοθέτηση εθνικών μέτρων για τη σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της κοινοτικής οδηγίας για τα πλαστικά.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία και τη Σουηδία εμφάνισαν το 2021 τις υψηλότερες επιδόσεις στην υιοθέτηση των μέτρων της ΕΕ κατά των πλαστικών. Στη λίστα αυτή προστέθηκαν πέρυσι το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Λετονία, η Δανία και η Πορτογαλία.

Image
image-012.jpg
Χάρτης που αναδεικνύει την εφαρμογή της οδηγίας για τα πλαστικά μιας χρήσης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο του 2022. [seas-at-risk.org]

Ορισμένες από αυτές τις χώρες μάλιστα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, υιοθέτησαν φιλόδοξους στόχους –κάποιες περισσότερους από όσους απαιτούσε η οδηγία της ΕΕ– ιδίως όσον αφορά τα μέτρα για την επίτευξη μείωσης της κατανάλωσης. Παραδείγματος χάριν η Ελλάδα έχει θέσει εθνικό στόχο μείωσης 30% έως το 2024 και στόχο μείωσης 60% έως το 2026 για όλα τα πλαστικά ποτηράκια και τους περιέκτες τροφίμων, στοχεύοντας κυρίως στον τομέα του take away.

Εκτός από τους «πρωταθλητές» υπάρχουν και οι …μετεξεταστέοι, όπως οι: Φινλανδία, Πολωνία, Κροατία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη