Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceandreymedvedev.jpg
Ο Αντρέι Μεντβέντεφ. [Φωτογραφία από το ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte]

Ο ρώσος μισθοφόρος που διέφυγε στη Νορβηγία

Μετά από μια δραματική απόδραση, ένας πρώην μισθοφόρος της ομάδας Βάγκνερ διέφυγε στην Ευρώπη και δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει εναντίον του Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Ο Αντρέι Μεντβέντεφ. [Φωτογραφία από το ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte]

Ο ποταμός Πασβίκ, που ορίζει το φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Νορβηγία, έχει πλάτος μερικές εκατοντάδες μέτρα. Στις όχθες του, η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB έχει τοποθετήσει σειρές από συρματόπλεγμα που εκτείνονται σε 198 χιλιόμετρα – μέσα στο χιόνι. Κάποιος που επιχειρεί να τα διασχίσει μέσα στην καρδιά του χειμώνα, στη μέση μιας πολικής νύχτας, βάζει τη ζωή του σε θανάσιμο κίνδυνο.

Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, ένας άντρας χτύπησε την πόρτα ενός σπιτιού στην κοιλάδα του ποταμού Πασβίκ, στην κομητεία Φίνμαρκ της Βόρειας Νορβηγίας και ζήτησε βοήθεια. Είχε καταφέρει να διασχίσει το συρματόπλεγμα και να περάσει από την περιοχή του Μουρμάνσκ στη νορβηγική πλευρά τρέχοντας πάνω στο παγωμένο ποτάμι. Μέσα σε λίγα λεπτά θα έφταναν στο σπίτι άντρες της συνοριακής Αστυνομίας και του νορβηγικού Στρατού, οι οποίοι τον συνέλαβαν για παράνομη είσοδο στη χώρα και τον μετέφεραν αμέσως φρουρούμενο στο Όσλο, με αεροσκάφος που απογειώθηκε από το Kirkenes.

Image
pasvik.jpg
Ο ποταμός Πασβίκ, το απώτατο βόρειο σύνορο της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Ρωσίας. [Χάρτης: The Barents Observer]

Μιλώντας τις επόμενες ημέρες σε δημοσιογράφους της Νορβηγικής Ραδιοφωνίας, κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι εκείνη τη νύχτα είχαν παρατηρήσει ασυνήθιστη κινητικότητα από την άλλη πλευρά των συνόρων. Μίλησαν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη