Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceetkind3.jpg
Ο Αλεξάντερ Έτκιντ.

«Ο πόλεμος θα οδηγήσει στη διάλυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Η Ρωσία μπαίνει σε μια εποχή τεράστιας αστάθειας, που θα οδηγήσει στην κατάρρευσή της, εκτιμά ο ρώσος ιστορικός Αλεξάντερ Έτκιντ, παρομοιάζοντας τον ρώσο πρόεδρο με χιονοστιβάδα σε καταστροφική τροχιά.
Ο Αλεξάντερ Έτκιντ.

Ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας είναι μια κολοσσιαία, παταγώδης αποτυχία. Μια αποτυχία στρατιωτική και οικονομική, ένα σχέδιο που το Κρεμλίνο είχε βάλει μπρος από το 2014, με τη βεβαιότητα ότι η Δύση θα συνέχιζε άπραγη να παρακολουθεί την κατακτητική του μανία, λέει ο ρώσος ιστορικός Αλεξάντερ Έτκιντ. Παρόλ’ αυτά, οι ηγέτες των δυτικών κρατών καθυστέρησαν σημαντικά να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, παραμένοντας επιλεκτικά τυφλοί στις προθέσεις του ρώσου πρόεδρου. Εάν ήταν αφελείς, αυτό σίγουρα δεν δικαιολογείται από έλλειψη καλής πληροφόρησης – αυτήν σίγουρα την είχαν, λέει ο καθηγητής στο Central European University.

Κι αν είχε πετύχει το σχέδιό του, να φτάσει και να καταλάβει το Κίεβο; Ο Έτκιντ δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι ο Πούτιν και οι συνεργάτες του δεν θα είχαν σταματήσει ούτε εκεί. Σειρά θα είχε η Βαρσοβία, λέει, μιλώντας στο inside story από την Ρίγα, όπου βρίσκεται αυτόν τον καιρό. Ο Έτκιντ είναι ένας από τους ελάχιστους ρώσους διανοούμενους που εδώ και χρόνια μιλούν και γράφουν για τον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Είναι ο λόγος για τον οποίον έχει επανειλημμένα γίνει στόχος κριτικής δυτικών συναδέλφων του.

Προς το τέλος της συζήτησής μας, θα ρωτήσω τον ρώσο ιστορικό τι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη