Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cethirides.jpg

Απροσπέλαστο για το κοινό το μητρώο πραγματικών δικαιούχων εταιρειών

Πώς οδηγηθήκαμε στον αποκλεισμό της δημόσιας πρόσβασης στα μητρώα πραγματικών δικαιούχων εταιρειών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση; Επιχειρηματίας από το Λουξεμβούργο με ρωσικές διασυνδέσεις βρίσκεται πίσω από την υπόθεση.

Η 22η Νοεμβρίου 2022 θα μπορούσε –χωρίς υπερβολή– να χαρακτηριστεί ως η μέρα κατά την οποίαν η μάχη κατά της διαφθοράς πήγε πίσω χρόνια. Με απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ανίσχυρη τη διάταξη μιας οδηγίας του 2018 –για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες– η οποία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι στις πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρικών και άλλων νομικών οντοτήτων που έχουν την εταιρική τους έδρα στην επικράτειά τους έχει πρόσβαση, σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε μέλος του ευρύτερου κοινού. Κατά το Δικαστήριο, η πρόσβαση του ευρύτερου κοινού στις πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους συνιστά σοβαρή επέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στην πράξη, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το κοινό από εδώ και στο εξής δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων, να μάθει δηλαδή σε ποιο πρόσωπο ανήκει πραγματικά μια εταιρεία. Σε αυτό θα μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση μόνοι όσοι αποδείξουν ότι έχουν έννομο συμφέρον, όπως όριζε η παλαιότερη οδηγία του 2015.

Στην περίπτωση της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη