Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
cepexels-juan-pablo-serrano-arenas-1250452.jpg
[Juan Pablo Serrano Arenas/Pexels]

Αναδοχή: Η καλοσύνη των ξένων

Αν ένα παιδί μείνει μόνο, το καλύτερο που μπορεί να του συμβεί είναι να βρεθεί σε μια θετή οικογένεια. Τέσσερις οικογένειες που επέλεξαν την αναδοχή μιλούν στο inside story για τη διαδικασία, τις δυσκολίες και την ανταμοιβή.
[Juan Pablo Serrano Arenas/Pexels]

Πριν από κάποια χρόνια η Πελαγία Ζερβανταρίδου αποφάσισε μαζί με τον σύζυγό της πως ήθελαν να υιοθετήσουν ένα παιδάκι. Ξεκινώντας το 2019 την προσπάθειά τους, άκουσαν ότι η υιοθεσία στην Ελλάδα αργεί πολύ και θα ήταν καλύτερο να στραφούν στην αναδοχή. Έτσι άρχισαν να επισκέπτονται ιδρύματα για να βρουν κάποιο παιδάκι. Όπως λένε σήμερα στο inside story, συνάντησαν υπεύθυνους ιδρυμάτων που με τον τρόπο τους προσπαθούσαν να τους αποτρέψουν από το να γίνουν ανάδοχοι παιδιού, τονίζοντας ότι κάποια από τα παιδιά τους είχαν πολλά προβλήματα και ήταν δύσκολα διαχειρίσιμα. Αφού πέρασαν κάποιοι μήνες χωρίς αποτέλεσμα, με λίγη έρευνα στο διαδίκτυο έμαθαν περισσότερα πράγματα για την αναδοχή και το μητρώο που μόλις είχε συσταθεί, ανέλαβαν δράση και ξεκίνησε η διαδικασία που, όπως φαίνεται, τους άλλαξε την ζωή.

Πώς εφαρμόζεται η αναδοχή στην Ελλάδα;

Η αναδοχή και η υιοθεσία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Για να το θέσουμε απλά, στην υιοθεσία το παιδί διακόπτει κάθε επαφή με τη βιολογική του οικογένεια, παίρνει το επώνυμο της θετής οικογένειας, κληρονομικά δικαιώματα και τη γονική μέριμνα (δηλαδή όλες τις αποφάσεις για τα σημαντικά ζητήματα όπως εγχειρήσεις, μετακομίσεις κ.ο.κ) ασκούν εξ ολοκλήρου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη