Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
cermitsotakismetoo5455480.jpg
Ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, στις 10/12/2021. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Έφερε η κυβέρνηση τις αλλαγές που υποσχέθηκε μετά το ελληνικό #metoo;

Τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εξετάζουμε τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες που είχαν γίνει με αφορμή το κίνημα #metoo, για να δούμε πόσες από αυτές προχώρησαν. Spoiler alert: όχι πολλές.
Ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, στις 10/12/2021. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Το τελευταίο διάστημα η ειδησεογραφική επικαιρότητα, γεμάτη από περιστατικά βιασμών, παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων γυναικών αλλά και ανηλίκων, έχει δώσει πολλές αφορμές για να αναρωτηθούμε τι έχει γίνει θεσμικά για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, σε όλες τις μορφές της.

Στη μνήμη έρχεται αυτόματα η γεμάτη εξαγγελίες συζήτηση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2021 στη Βουλή, με αφορμή το ελληνικό metoo, που πυροδοτήθηκε από την υπόθεση Λιγνάδη. Στη διάρκειά της ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πολλές κινήσεις που θα έκανε η κυβέρνηση, για να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας εμπνευσμένο από το metoο – που εκείνη την περίοδο είχε πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Έχει περάσει περίπου 1,5 χρόνος από τότε και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αξίζει να εξετάσουμε τι από όσα είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός προχώρησε.

 

 

Spoiler alert: Θα μποορούσαμε να πούμε ότι περίπου τέσσερις από τις επτά εξαγγελίες δεν έχουν προχωρήσει ή ολοκληρωθεί, αλλά ακόμα και αυτές που έχουν ολοκληρωθεί, μπορεί να μην είναι τελικά όπως τις φανταζόμασταν όταν πρωτοεξαγγέλθηκαν.

1: Η αλλαγή στον ποινικό κώδικα

Μία από τις εξαγγελίες που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη