Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
19'
Κείμενο:
cebike5658516-2.jpg
Ποδηλάτης στην Αθήνα. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Οι ποδηλατόδρομοι που (δεν) έχουμε

Θα κάνουμε πολύ καιρό ακόμα για να φτάσουμε στο σημείο να κυκλοφορούμε άνετα στην πόλη μας πάνω σε δύο τροχούς. Εκεί καταλήξαμε, αφού ακούσαμε τα λόγια και ερευνήσαμε τις πράξεις των αρμοδίων.
Ποδηλάτης στην Αθήνα. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Θα πηγαίνατε στην δουλειά σας με το ποδήλατο; Πάρτε λίγα δευτερόλεπτα και αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας κρατάει από το να το κάνετε. Όσοι έχουν επισκεφθεί μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ή πόλη, ξέρουν ότι δεν είναι σπάνιο άνθρωποι να κυκλοφορούν με τα ποδήλατά τους, ακόμα και για να πάνε κουστουμαρισμένοι στη δουλειά τους. Τότε εμείς γιατί δεν μπορούμε; Δεν μας κρατάει κανείς, αλλά θα το θεωρούσαμε λιγάκι ριψοκίνδυνο, αν όχι τρελό, να βγούμε στους αθηναϊκούς δρόμους εκτεθειμένοι, σε ένα ποδήλατο, γνωρίζοντας τον τρόπο που οδηγούν οι συμπολίτες μας. Βέβαια εκτός από τη διαφορετική οδηγική κουλτούρα που έχουν οι άλλες χώρες, έχουν προβλέψει και χώρους πάνω στους οποίους μπορούν να κινηθούν τα ποδήλατα με ασφάλεια και χωρίς εμπόδια, όπως παρκαρισμένα αμάξια. Έχουν δηλαδή ποδηλατόδρομους. Κάτι που εμείς δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα έχουμε.

Ποδηλατώντας στην Αθήνα

«Εγώ το ποδήλατο το χρησιμοποιώ κάθε μέρα» μου λέει ο Αντώνης Σηφάκης, δικηγόρος και γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας (ΕΟΑΠ). «Μένω στο Παγκράτι και όταν έχω δουλειές κινούμαι με το ποδήλατο στην πόλη, πηγαίνω συχνά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στα πρωτοδικεία, πάω στα διοικητικά, στα υποθηκοφυλακεία κ.λπ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη