Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
lela.jpeg

Η Απίθανη Ηρωίδα

To βιβλίο του Στέλιου Περράκη «Η Απίθανη Ηρωίδα: Η Λέλα Καραγιάννη και οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου» από τις εκδόσεις Επίκεντρο λέει την ιστορία μιας σπουδαίας γυναίκας.

Στον πρόλογο του βιβλίου του Στέλιου Περράκη για τη Λέλα Καραγιάννη, ο Γιάννης Ιατρίδης, ομότιμος καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Southern Connecticut State University, γράφει πως ο συγγραφέας «κατάφερε να ανυψώσει μία σχετικά άγνωστη Αθηναία μεσοαστική νοικοκυρά στο επίπεδο μίας πραγματικής ηρωίδας και της πιο διακεκριμένης γυναίκας σε ηγετική θέση στην αντίσταση στη σύγχρονη Ελλάδα. Σαν αρχαιολόγος που συναρμολογεί τα σπασμένα κομμάτια για να αποκαταστήσει πολύτιμους αρχαίους θησαυρούς, ο Περράκης έχει ανακατασκευάσει την ιστορία μίας ιδιαίτερα γενναίας, ικανής και πονόψυχης γυναίκας που επιβλήθηκε σαν φυσικός ηγέτης ανδρών και γυναικών που αντιμετώπιζαν εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Παράλληλα, έχει παρουσιάσει και μία ιστορία της κατοχής και της αντίστασης στην Ελλάδα που είναι πρωτότυπη και πλήρως τεκμηριωμένη, και μας αποκαλύπτει τον ανθρωπισμό, τη δύναμη και τα τραύματα ενός έθνους που παλεύει για να επιζήσει».

Image
lela-karagianni-fwtografiko-arxeio12-lela-me-paidia.jpeg
H Λέλα Καραγιάννη με έξι από τα παιδιά της, Αθήνα, Βασιλικός Κήπος μέσα της δεκαετίας του 1930, από το βιβλίο της Λέλας Καραγιάννη-Ruggiero.

Ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει στον δικό του πρόλογο: «Υπάρχουν δύο βιογραφίες της στα Ελληνικά, αλλά οι πληροφορίες που δίνουν για τη δράση της στη διάρκεια του πολέμου είναι αποσπασματικές, ελλιπείς, κάποιες φορές εσφαλμένες ή παραπλανητικές, και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη