Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cemegalofeiletes5398045.jpg
Στιγμιότυπo από την ΙΖ' ΔΟΥ Αθηνών, 13/10/2021. [TΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI]

Παραμένει το σκοτάδι στη λίστα μεγαλοοφειλετών και το μητρώο πραγματικών δικαιούχων

Τρία χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία ανάρτηση νέων στοιχείων στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, που θα έπρεπε να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Είναι μία παραφωνία, που δημιουργεί πρόβλημα σε όλους: πολίτες, Δημόσιο και συνεπείς επιχειρήσεις.
Στιγμιότυπo από την ΙΖ' ΔΟΥ Αθηνών, 13/10/2021. [TΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI]

Τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να επικαιροποιηθούν οι λίστες των οφειλετών (φυσικών και νομικών προσώπων) με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των €150.000 προς το Δημόσιο (εφορία και ΕΦΚΑ). Πρόκειται για μία υποχρέωση της χώρας από τα χρόνια των μνημονίων που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, αρχικά με την ανάρτηση των στοιχείων οφειλών νομικών προσώπων στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Τον Ιανουάριο του 2012 ακολούθησε ο κατάλογος με τα φυσικά πρόσωπα.

Με βάση την πρώτη σχετική εγκύκλιο του τότε υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, «η κατάσταση δημοσιοποιούμενων οφειλών επικαιροποιείται στο σύνολό της ανά τρίμηνο». Τον Νοέμβριο του 2017, μετά από τη υπογραφή νεότερης εγκυκλίου από τους τότε αρμόδιους υφυπουργούς Εργασίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Πετρόπουλο και Κατερίνα Παπανάτσιου, η ανάρτηση μεταφέρθηκε στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η περιοδικότητα της ενημέρωσης από κάθε τρίμηνο πήγε στο 12μηνο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είχαν βγει στις αρχές της εφαρμογής του μέτρου, η δημοσιοποίηση των ονομάτων (και των

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη