Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
corruption.jpeg

Άλλα δείχνουν οι εκθέσεις για τη διαφθορά στην Ελλάδα και άλλα βλέπουν οι ελληνικές αρχές

Η αρμόδια για θέματα διαφθοράς ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας επιλέγει να βλέπει μισογεμάτο ένα «ποτήρι» σχεδόν άδειο.

«Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναγνωρίζεται από τους πολίτες ως ο εξειδικευμένος θεσμός για την καταγγελία υποθέσεων διαφθοράς» ήταν ο τίτλος του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η ΕΑΔ στις 18 Ιουλίου με αφορμή την έρευνα του ειδικού ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά η οποία δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες πριν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Αρχή επιλέγει να εστιάσει σε κάποια (λίγα) επιμέρους σημεία στα οποία η χώρα σημείωσε κάποια βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, ωστόσο αυτό που παρέλειψε να αναφέρει στην ανακοίνωσή της είναι ότι με βάση τις απαντήσεις των πολιτών που ερωτήθηκαν, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε διαφθορά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 98% να θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στη χώρα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στο ειδικό Ευρωβαρόμετρο για τη Διαφθορά στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2017 (96%, είχε υποχωρήσει στο 95% τον Δεκέμβριο του 2019, Το 2013 ήταν στο 99%).

Image
eikona1_eurobar_corruption.png

Αμέσως μετά την Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Κροατία και την Κύπρο (94%) και ακολουθεί η Ουγγαρία (91%). Κάτι που επίσης παραλείπει η ΕΑΔ είναι να δει τη θέση της χώρας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και την υποχώρηση που έχει σημειώσει η Ελλάδα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη