Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
roumanoi.jpg
Κάποιοι από τους Ρουμάνους πυροσβέστες που σταθμεύουν στην Αθήνα.

Μια μέρα με τους Ρουμάνους πυροσβέστες που σβήνουν φωτιές στην Αθήνα

Έλληνες και Ρουμάνοι πυροσβέστες εργάζονται και φέτος δίπλα-δίπλα για να σώσουν περισσότερα σπίτια, ζώα και στρέμματα δάσους που θα πάρουν δεκαετίες για να αναγεννηθούν.
Κάποιοι από τους Ρουμάνους πυροσβέστες που σταθμεύουν στην Αθήνα.

Οι φωτιές δεν είναι άνθρωποι, για να πούμε γι' αυτές ότι έχουν αδάμαστη φύση. Αλλά εδώ στην Ελλάδα, μπορείτε να τις περιγράψετε ως «βίαιες». Έτσι τις περιγράφουν οι Έλληνες όταν κοιτούν από τα μπαλκόνια τους τα βουνά γύρω από την Αθήνα, τα οποία συχνά όχι μόνο καίγονται, αλλά και προσφέρουν ένα νοσηρό θέαμα στους πολίτες. Οι Αθηναίοι βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια αυτό που άλλοι Ευρωπαίοι –των οποίων οι χώρες επίσης καίγονται, αλλά όχι γύρω από την πρωτεύουσα– βλέπουν μόνο στην τηλεόραση.

Image
img_0789-2048x1073.jpg
Η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη (δεξιά) και η πυρκαγιά στα Άνω Λιόσια (αριστερά) όπως φαίνονταν από την Κυψέλη, 2021.

«Βίαιες» τις περιγράφουν και οι πυροσβέστες, τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρουμάνοι, οι οποίοι, αφού κατάφεραν από κοινού να ανακόψουν την περσινή τραγωδία στην Εύβοια, εργάζονται και φέτος δίπλα-δίπλα για να διασφαλίσουν ότι ένα νέο κύμα πυρκαγιών δεν θα καταστρέψει ακόμη περισσότερα σπίτια, ζώα και στρέμματα δάσους που θα πάρουν δεκαετίες για να αναγεννηθούν.

Έτσι τις περιγράφει ο πύραρχος Aλεξάντρου Τσίλικ, επικεφαλής της ρουμανικής μονάδας δασοπυρόσβεσης που βρίσκεται στην Αθήνα, όταν τις συγκρίνει με αυτές που συνήθως αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στη Ρουμανία.

Image
pompieri-7.jpg
O πύραρχος Aλεξάντρου Τσίλικ, επικεφαλής της ρουμανικής μονάδας δασοπυρόσβεσης που βρίσκεται στην Αθήνα.

«Οι πυρκαγιές εδώ είναι πιο βίαιες από ό,τι στην πατρίδα», εξηγεί, καθώς περπατάμε στο προαύλιο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη