Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
21'
cellcinvest-banner-final.jpg
[James O'Brien/OCCRP]

Russian Asset Tracker: Εταιρείες που συνδέονται με την Bank Rossiya συγκεντρώνουν περιουσιακά στοιχεία δισ. δολαρίων που σχετίζονται με τον Πούτιν

Ένα domain ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν είναι ορατό στο κοινό –LLCInvest.ru– βοήθησε τους δημοσιογράφους του Russian Asset Tracker, στο οποίο συμμετέχει το inside story, να αποκαλύψουν μια ομάδα διασυνδεδεμένων εταιρειών που διαθέτουν παλάτια, θέρετρα, γιοτ, τζετ και τραπεζικούς λογαριασμούς γεμάτους μετρητά.
[James O'Brien/OCCRP]

Οι δημοσιογράφοι αγωνίζονται εδώ και χρόνια να βρουν την περιουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος καλλιεργεί μια δημόσια εικόνα εγκρατούς πατριωτισμού, έχει συνδεθεί με μια σειρά πολυτελών ακινήτων, όπως ένα τεράστιο παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα, στρέμματα αμπελώνων γύρω από την περιοχή, ένα χιονοδρομικό κέντρο και μια βίλα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης.

Όμως, η σύνδεση της ιδιοκτησίας αυτών των περιουσιακών στοιχείων απευθείας με τον Πούτιν μέσω μιας διαδρομής εγγράφων ήταν πάντα αδύνατη. Αντ' αυτού, οι φίλοι του έχουν συχνά βγει μπροστά, ισχυριζόμενοι πως είναι δικά τους.

Βασικά ευρήματα της έρευνας του Russian Asset Tracker

* Οι δημοσιογράφοι βρήκαν δεκάδες διασυνδεδεμένες εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που συνδέονται με την Bank Rossiya και χρησιμοποιούν το domain LLCInvest.ru.
* Διατηρούν περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολλά από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου παλατιού στη Μαύρη Θάλασσα, έχουν συνδεθεί με τον Πούτιν σε προηγούμενα ρεπορτάζ. Αλλά δεν ήταν γνωστό ότι συνδέονται μεταξύ τους.
* Αν και οι εταιρείες λειτουργούν σε πολύ διαφορετικούς τομείς, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη