Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
poss2cevoskotopos4524679.jpg
[Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi]

Βοσκοτόπια χωρίς ζώα

Αρχές Ιουλίου επιστρέφει στην Ελλάδα ο ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση των όρων χρηματοδότησης της κτηνοτροφίας με βάση τις εκτάσεις βόσκησης. Η χώρα έχει αμαρτωλή ιστορία, αλλά η σημερινή ηγεσία του υπουργείου κάνει αγώνα δρόμου, προκειμένου να αλλάξουμε και να γλιτώσουμε τα πρόστιμα.
[Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi]

Όταν στις αρχές Ιουλίου φθάσει στην Αθήνα ο ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ελληνικά βοσκοτόπια, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει για πρώτη φορά να επιχειρηματολογήσει με αξιοπιστία ότι δεν εφαρμόζει μια «προσωρινή τεχνική λύση», όπως αυτή με την οποίαν οι κτηνοτρόφοι εισέπρατταν για χρόνια τις επιδοτήσεις από την Ένωση, αλλά ότι έχει κάνει τη δική της προσπάθεια ώστε να μην διασυρόμαστε ως χώρα και ως κτηνοτροφική παραγωγή.

Η ιστορία είναι παλιά και εμβληματική της αντίληψης του Έλληνα για τη σχέση του με την Ένωση: τη θεωρεί ένα ταμείο από το οποίο εισπράττει χωρίς όρους.

Ο Ελεγκτής

Ο ελεγκτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κατά πόσον τηρούνται οι όροι χρηματοδότησης της κτηνοτροφίας με βάση τις εκτάσεις βόσκησης, λέγεται Μαρκ Ρίκερ. Ο Ρίκερ υπηρετεί στην διεύθυνση H' της γενικής διεύθυνσης αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και είναι ελεγκτής των «άμεσων πληρωμών», δηλαδή των επιδοτήσεων που εισπράττονται με τη μεσολάβηση μιας εθνικής αρχής, όπως είναι ο οργανισμός που διανέμει τις επιδοτήσεις, δηλαδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ. O υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε έρθει πριν από χρόνια στη χώρα μας και όταν ρώτησε εκείνους που τον συνόδευαν πού ήταν τα βοσκοτόπια, καθώς ο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη