Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cecoffeecup.jpg

Το colpo grosso με το περιβαλλοντικό τέλος στον καφέ

Σε ποια τσέπη πηγαίνει η περιβαλλοντική εισφορά που επιβλήθηκε για να μειωθεί η χρήση των πλαστικών μιας χρήσης; Πόσα πληρώνει ο καταναλωτής, πόσα χάνει ο δημόσιος κορβανάς και γιατί η Ελλάδα έτρεξε να εφαρμόσει κάτι για το οποίο δεν ήταν έτοιμη, βλάπτοντας χειρότερα το περιβάλλον;

«Η όλη ιστορία με την περιβαλλοντική εισφορά στα πλαστικά μιας χρήσης δεν εφαρμόζεται. Η πλειονότητα, ειδικά των μεμονωμένων καταστημάτων εστίασης, δεν το χτυπάει ξεχωριστά στην ταμειακή μηχανή, άρα δεν το αποδίδει στο κράτος», λέει στο inside story ο Βλάσσης Γεωργάτος.

Για τον κ. Γεωργάτο, ιδιοκτήτη της αλυσίδας γρήγορης εστίασης «Γρηγόρης Μικρογεύματα» (και βασικό μέτοχο της ελληνικής εταιρείας κατασκευής φουσκωτών σκαφών TECHNOHULL), η μη εφαρμογή της νομοθεσίας αποτελεί άλλη μία συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο.

Η περιβαλλοντική εισφορά για τις πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, σε εφαρμογή του νόμου 4736/2020 με τον οποίον ενσωματώθηκε η Οδηγία (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Η περιβαλλοντική εισφορά, ύψους 0,05 ευρώ (0,04 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24%) για κάθε τεμάχιο πλαστικού προϊόντος, επιβάλλεται στους περιέκτες τροφίμων, τα κύπελλα ποτών και τα καλύμματα/καπάκια αυτών εφόσον:

  • είναι μιας χρήσης και
  • είναι φτιαγμένα από πλαστικό υλικό ή έχουν πλαστική επικάλυψη, επένδυση ή επίστρωση ή περιέχουν στη χαρτομάζα τους συνθετικά πολυμερικά πρόσθετα

Τα έσοδα από τη συγκεκριμένη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη