Από τις αρχές της φετινής χρονιάς μέχρι και τις αρχές Μαΐου, όταν το inside story ανέδειξε το θέμα των ελλείψεων που καταγράφονταν στην αγορά στη γραβιέρα Νάξου, η παραγωγή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου είχε μειωθεί κατά 7,7%.
Έναν μήνα μετά, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης, εκτιμά πως η παραγωγή σε γραβιέρα θα είναι εφέτος μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των μικρότερων ποσοτήτων γάλακτος που εισκομίζουν οι παραγωγοί στον Συνεταιρισμό.
Η ετήσια παραγωγή της ΕΑΣ Νάξου σε γραβιέρα υπολογίζεται στους 1.250 τόνους, οπότε η μείωση κατά 30% ισοδυναμεί με απώλεια 375 τόνων τελικού προϊόντος από την αγορά. Το συγκεκριμένο τυρί, που είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), παράγεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο, που προέρχεται μόνο από τη Νάξο. Για να διατηρήσει τον ΠΟΠ χαρακτήρα του, απαγορεύεται βάσει των κανόνων προστασίας των ΠΟΠ, η εισκόμιση γάλακτος από αλλού, δηλαδή από τα γύρω νησιά ή από κτηνοτροφικές μονάδες από την υπόλοιπη χώρα. Αυτή η συνθήκη ισχύει για όλα τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.
Αντίστοιχα προβλήματα, με ελλείψεις στις εισκομιζόμενες ποσότητες πρώτης ύλης και μείωση της παραγωγής του τελικού προϊόντος, αντιμετωπίζει και η