Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κατηγορία:
Κείμενο:
anton2.jpg
[photo by Natalia Shorokh]

Άντον Ντόλιν: «Να σκοτώσουμε επιτέλους τον Στάλιν»

Δεν μπορούμε να ανησυχούμε για την «ακύρωση» των έργων του ρωσικού πολιτισμού την ώρα που ρώσοι στρατιώτες βομβαρδίζουν αμάχους, λέει ο γνωστός ρώσος κριτικός κινηματογράφου. Κι εξηγεί γιατί μετά από αυτόν τον πόλεμο, οι Ρώσοι οφείλουν να σκεφτούν ξανά τον ίδιο τον πολιτισμό τους.
[photo by Natalia Shorokh]

Την ώρα που ο Άντον Ντόλιν και η οικογένειά του έκλειναν πίσω τους την πόρτα του διαμερίσματός τους στη Μόσχα, είδαν το μεγάλο λευκό Ζ που κάποιος είχε σχεδιάσει πάνω της με λευκή μπογιά. Ο Άντον Ντόλιν είναι ο γνωστότερος ρώσος κινηματογραφικός κριτικός. Εδώ και πολλά χρόνια, η φωνή του είναι μια από τις πιο ηχηρές κατά της πολιτικής του Κρεμλίνου μέσα και έξω από τη χώρα. Το 2014 τάχθηκε υπέρ της εξέγερσης στο Μαϊντάν, ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή που καταδίκαζε την προσάρτηση της Κριμαίας, ενώ έχει πάρει θέση και υπέρ της ειρηνικής επανάστασης στη Λευκορωσία.

Λίγες ημέρες μετά την εισβολή, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος όταν άρχισαν να ακυρώνονται η μια μετά την άλλη οι συναυλίες ρώσων καλλιτεχνών σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ελάχιστες αντιρρήσεις, ή μάλλον αμφιβολίες, εκφράστηκαν όταν ο Βαλέρι Γκεργκίεφ απομακρύνθηκε από τη θέση του στη Φιλαρμονική του Μονάχου – εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες ο διάσημος μαέστρος διατηρεί στενή φιλία με τον ρώσο πρόεδρο και υποστηρίζει με θέρμη την πολιτική του.

Το ίδρυμα Αλεξέι Ναβάλνι δημοσίευσε πρόσφατα έρευνα στις σχέσεις του μαέστρου Βαλέρι Γκεργκίεφ με το Κρεμλίνο (βάλτε αγγλικούς

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη