Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
cepandemicbaggage000_32676zd.jpg
Μανζούλι, Κίνα, 15 Μαρτίου 2022. [STR/AFP]

Η αντίσταση στον εμβολιασμό έχει τις ρίζες της στις αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας

Όπως διαπιστώνει η διάσημη μελέτη Dunedin του πανεπιστημίου Otago της Νέας Ζηλανδίας, τα παιδικά τραύματα μπορεί να προκαλέσουν δυσπιστία προς τις αρχές και την αίσθηση ότι κανείς είναι μόνος του στα δύσκολα – όπως στην πανδημία Covid-19.
Μανζούλι, Κίνα, 15 Μαρτίου 2022. [STR/AFP]

Οι περισσότεροι άνθρωποι χαιρέτισαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν ενάντια στην Covid-19, αλλά μια –όχι αμελητέα– μειοψηφία δεν το έκανε. Οι άνθρωποι που αντιστέκονται στον εμβολιασμό τείνουν να έχουν ισχυρές απόψεις και να απορρίπτουν δυναμικά τις συστάσεις της συμβατικής ιατρικής ή τις συστάσεις δημόσιας υγείας. Αυτό προκαλεί αμηχανία σε πολλούς και το θέμα έχει ανάψει φωτιές σε αρκετές χώρες.

Έχει οδηγήσει σε τεταμένες σχέσεις, ακόμη και μέσα σε οικογένειες, και σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο έχει απειλήσει την κοινωνική συνοχή. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα: από πού πηγάζουν αυτά τα έντονα, συχνά ενστικτώδη αντιεμβολιαστικά αισθήματα; Ως ερευνητές της πορείας ζωής γνωρίζουμε ότι πολλές ενήλικες στάσεις, χαρακτηριστικά και συμπεριφορές έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία. Αυτή η διαπίστωση μάς ώθησε να διερευνήσουμε την αντίσταση στα εμβόλια μεταξύ των μελών της μακροχρόνιας μελέτης Dunedin, η οποία συμπληρώνει 50 χρόνια αυτόν τον μήνα.

Συγκεκριμένα, ρωτήσαμε τα μέλη της μελέτης σχετικά με τις προθέσεις τους να εμβολιαστούν μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2021 – λίγο πριν να ξεκινήσει η εθνική καμπάνια εμβολιασμού στη Νέα Ζηλανδία τον Αύγουστο του 2021. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη