Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
nees-lexeis-22.jpeg

Οι λέξεις του 2022

Όσα χαρακτήρισαν τη χρονιά που πέρασε.

Κάθε Δεκέμβρη, τα μεγάλα λεξικά ανακοινώνουν τη λέξη της χρονιάς, ανάλογα με τον αριθμό των αναζητήσεων που είχαν online, αλλά και ώστε να αντικατοπτρίζει το πνεύμα της εποχής.

Φέτος το Λεξικό της Οξφόρδης άφησε την επιλογή αυτή στο κοινό. Πάνω από 300.000 αγγλόφωνοι ανέδειξαν τον αργκό όρο goblin mode. Τα να μπαίνεις σε «διάθεση καλικάντζαρου» σημαίνει να υιοθετείς «συμπεριφορά ανερυθρίαστα εγωκεντρική, τσαπατσούλικη, ηδονιστική ή άπληστη, συνήθως με τρόπο που απορρίπτει τις κοινωνικές νόρμες ή προσδοκίες».

Image
goblin_mode.jpg

Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 2009 αλλά άρχισε να γίνεται πολύ δημοφιλής στις αρχές της χρονιάς, καθώς βγαίναμε από τα σπίτια μας μετά το κλείσιμο της πανδημίας, για να αποτυπώσει τη διάθεση εκείνων που απέρριπταν την ιδέα της επιστροφής στην «κανονική ζωή» και τα ανέφικτα αισθητικά πρότυπα που παρουσιάζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. H Wall Street Journal το περιγράφει σαν να μην σε νοιάζει καθόλου τι θέλουν και τι σκέφτονται οι άλλοι.

Για κάποιους μπορεί να είναι απλώς η διάθεση να φάνε πίτσα στο κρεβάτι, αλλά μπορεί να είναι και μια γενικότερη επιπόλαια στάση. Όταν τον Απρίλιο ο Ίλον Μασκ πρωτοεκδήλωσε την επιθυμία να αγοράσει το Twitter, τουίταρε ένα meme (που μετά έσβησε)

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη