Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ceeridersright.jpg
[e-food.gr]

Ο χρησμός των Βρυξελλών για τους εργαζόμενους στην gig οικονομία

Οι εργαζόμενοι στην gig οικονομία, με βάση τις προτάσεις των Βρυξελλών για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, μπορεί να αντιμετωπιστούν ως μισθωτοί. Ποιο το όφελος για τους ίδιους και τα δημόσια ταμεία και τι υποστηρίζει το λόμπι της gig οικονομίας.
[e-food.gr]

Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια δέσμη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των απασχολούμενων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως είναι η e-food και η Wolt, μέσω της υιοθέτησης σχετικής οδηγίας.

Image
schmit000_99d2cr.jpg
O επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ. [Kenzo Tribouillard/AFP]

Η πρόταση της Επιτροπής καθορίζει, όπως είπε ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ, «σαφή κριτήρια με τα οποία διαπιστώνεται αν μια πλατφόρμα είναι εργοδότης και, εάν αυτό ισχύει, οι εργαζόμενοι της πλατφόρμας αυτής δικαιούνται κοινωνική προστασία και εργασιακά δικαιώματα». «Η τεχνολογική πρόοδος πρέπει να είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς» ανέφερε ο ίδιος, «γι' αυτό το λόγο η πρόταση ασχολείται επίσης με τη διαφάνεια και την εποπτεία των αλγορίθμων των πλατφορμών».

Πριν όμως παρουσίασουμε την πρόταση των Βρυξελλών, θα πρέπει να σημειώσουμε δύο κρίσιμα σημεία που σχετίζονται με αυτήν:

Πρώτον, σε αντίθεση με τους Κανονισμούς της ΕΕ, οι οποίοι είναι ομοιόμορφα εκτελεστοί, οι Οδηγίες της Ένωσης παρέχουν στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία να προσαρμόσουν τις εθνικές τους νομοθεσίες, προκειμένου να εκπληρώσουν ένα σύνολο βασικών στόχων και προϋποθέσεων που περιέχονται σε αυτές. Δηλαδή το κάθε κράτος μέλος θα «ράψει το κουστούμι» κατά

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη