Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
cefausto-garcia-unsplash.jpg
[Fausto Garcia/Unsplash]

Emoji, η νέα μετα-γλώσσα επικοινωνίας

Τα χρησιμοποιούμε πλέον αμέτρητες φορές την ημέρα. Μας κάνουν όμως πλουσιότερους ή πιο φτωχούς, γλωσσικά και συναισθηματικά; Οι ειδικοί απαντούν.
[Fausto Garcia/Unsplash]

Στέλνουμε περισσότερες ψηφιακές καρδούλες από όσες μπορούμε να καταναλώσουμε. Αυτό σκέφτομαι προσθέτοντας μία ακόμα λευκή καρδιά, άσπιλη και άδολη, στο τέλος ενός μηνύματος. Ανταλλάσσουμε συναίσθημα με τη σέσουλα και αίρουμε τις κοινωνικές αγκυλώσεις με εξαιρετική ευκολία. Σε σχέση με την προ emoji εποχή κι ενώ πλέον φίλοι μας είναι όλοι, από τους επιστήθιους μέχρι τους άγνωστους σοσιαλμιντιακούς ανά τον πλανήτη, η ταχύτητα της εξ αποστάσεως οικειότητας φουντώνει μέσα στην αντιφατικότητά της, επαναπροσδιορίζοντας το νέο στυλ γραπτού, καθημερινού λόγου, που είναι τόσο μοναδικό όσο και τα δακτυλικά αποτυπώματα του καθενός μας.

Η προσθήκη των ψηφιακών εικονιδίων χαρίζει ελαφρότητα και βάθος, μιας και περιγράφει συναισθήματα με έναν σύγχρονο, διόλου γλαφυρό, διόλου μελό τρόπο, ενώ το συντακτικό και η ορθογραφία παραμένουν θεατές. Μιλήσαμε για το θέμα με τον Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, καθηγητή Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Μπετίνα Ντάβου, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ, την Ελένη Βαροπούλου, θεατρολόγο-κριτικό, τον Δημήτρη Χριστόπουλο, φιλόλογο-συγγραφέα και τον Λεωνίδα Αρβανίτη, creative director στη διαφημιστική Soho Square Athens.

Τα νέα σημεία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη