Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cecyber.jpg

Τι (δεν) γνωρίζουμε έναν χρόνο μετά την κυβερνοεπίθεση στην Cosmote

Δεκατέσσερις μήνες μετά το συμβάν δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη τα πορίσματα των δύο Αρχών που είναι αρμόδιες για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Εντωμεταξύ, τα ίχνη των hackers οδηγούν σε χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης.

Έχει περάσει ένας χρόνος και δύο μήνες από τότε που ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, η Cosmote, αντιλήφθηκε ότι είχε γίνει από αγνώστους παράνομη εξαγωγή αρχείου από τα συστήματά της, που περιλάμβανε στοιχεία συνδρομητών της και δεδομένα που αφορούσαν πελάτες και άλλων παρόχων.

Η εταιρεία ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν τις αρμόδιες αρχές, όπως την Εισαγγελία Αθηνών, η οποία έδωσε παραγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ασχοληθεί με την ποινική διερεύνηση, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, και με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα γνωστοποίησε το περιστατικό στους ίδιους τους συνδρομητές της, με μία ανακοίνωση «κρυμμένη» στην ενότητα των δελτίων Τύπου του ομίλου OTE.

Για όσους δεν θυμούνται το ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει εκείνες τις ημέρες με τίτλο «Πόσο σοβαρή είναι η κυβερνοεπίθεση στην Cosmote και για ποιους;» η ανακοίνωση των 653 λέξεων ανέφερε πως άγνωστοι απέσπασαν ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο περιλάμβανε στοιχεία των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής κατά το πενθήμερο 1-5 Σεπτεμβρίου 2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη