Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cerussischebotschaft000_9r398f.jpg
Η είσοδος της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο. [Justin Tallis/AFP]

Κατασκοπικό θρίλερ στο Βερολίνο

Ποιοι βρίσκονται πίσω από μία μυστηριώδη δολοφονία, μέρα μεσημέρι σε πάρκο του Βερολίνου; Ποιο ήταν το κίνητρο του δολοφόνου, ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει την αληθινή του ταυτότητα; Ένα κατασκοπικό, πολιτικό θρίλερ που άρχισε τον Αύγουστο του 2019 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η είσοδος της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο. [Justin Tallis/AFP]

Στις 19 Οκτωβρίου, γύρω στις 7:20 πμ, δυο βερολινέζοι αστυνομικοί ειδοποιούν τις πρώτες βοήθειες. Μπροστά τους, πεσμένο στο πεζοδρόμιο, έξω από το κτίριο της Ρωσικής Πρεσβείας στην Behrenstrasse, κείτεται το σώμα ενός άντρα. Οι προσπάθειες ανάνηψης θα αποτύχουν – o άντρας είναι ήδη νεκρός. Όλα δείχνουν ότι έπεσε στο κενό από κάποιο παράθυρο της πρεσβείας.

Image
russian-diplomat-connected-to-fsb-intelligence-found-dead-in-berlin.jpg
Ο 35χρονος διπλωμάτης Κίριλ Ζάλο, που βρέθηκε νεκρός στις 19 Οκτωβρίου μπροστά στη ρωσική πρεσβεία του Βερολίνου.

Η είδηση θα γίνει γνωστή αρκετές ημέρες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου, μετά από ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel. Ο νεκρός ήταν ένας 35χρονος διπλωμάτης, ο οποίος υπηρετούσε στην πρεσβεία ως Δεύτερος Γραμματέας. Για τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια του θανάτου, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν, καθώς η ρωσική πρεσβεία δεν συναίνεσε σε ιατροδικαστική εξέταση, επιλέγοντας να στείλει το άψυχο σώμα του άντρα πίσω στην πατρίδα του. Σε ερώτηση του Spiegel, η απάντηση ήταν ότι «για ηθικούς λόγους» δεν θα ήθελαν να κάνουν κανένα σχόλιο. Σύμφωνα με τις πηγές του περιοδικού, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούσαν ότι ο άντρας εργαζόταν για την FSB. Και ήταν ο γιος του Αλεξέι Ζάλο, υψηλόβαθμου αξιωματικού της Δεύτερης Υπηρεσίας της FSB που, μεταξύ άλλων, είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη