Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cecoffee000_ut6up.jpg
Καλλιεργητές καφέ στη Βραζιλία. [Mauro Pimentel/AFP]

Πικρός καφές

Οι διεθνείς ανατιμήσεις στον καφέ αποτελούν ίσως το πιο ηχηρό καμπανάκι για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει το πορτοφόλι και την καθημερινότητά μας. Για την Ελλάδα και τους λάτρεις του ελληνικού, ο καφές θα γίνει ακόμη πιο πικρός λόγω της ποικιλίας RIO. Ακόμα, τα εγχώρια προβλήματα και η «μαφία» του καφέ που έχει αποκτήσει μερίδιο στην εσωτερική αγορά.
Καλλιεργητές καφέ στη Βραζιλία. [Mauro Pimentel/AFP]

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, είπε πως η τιμή του καφέ μπορεί να αυξηθεί από €3 έως €5. Αυτό που εννοούσε, όπως διευκρίνισε λίγες ημέρες αργότερα στον ΑΝΤ1, ήταν πως η αύξηση αυτή δεν θα αφορά το φλιτζάνι μας, αλλά την τιμή του κιλού.

Και επειδή η τιμή του κιλού, δηλαδή η χονδρική τιμή, είναι συγκοινωνούν δοχείο με την τελική τιμή καταναλωτή, μετρήστε αντίστροφα μέχρι την 1η Νοεμβρίου, οπότε οι πρώτες γενναίες ανατιμήσεις θα περάσουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Ήδη μία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας καφέ που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά (οι δύο βασικοί παίκτες που ελέγχουν μερίδιο άνω του 75% στον κλάδο είναι η Nestle και η JDE), έχει στείλει νέο τιμοκατάλογο στα σούπερ μάρκετ με αυξήσεις 10-12%.

Image
coffeebeans000_1b33ve.jpg
Σπόρια καφέ σε φυτεία στην Ινδονησία. [Goh Chai Hin/AFP]

Και αυτό είναι μόνο η αρχή, «το πρώτο κύμα ανατιμήσεων», όπως το χαρακτηρίζουν στο inside story πηγές με γνώση της αγοράς, καθώς αναμένουν να υπάρξουν και άλλα τέτοια τους επόμενους μήνες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από στελέχη του κλάδου των σούπερ μάρκετ: «Ζητάμε από τους προμηθευτές μας να σπάσουν σε κομμάτια τις αυξήσεις προκειμένου αυτές να περάσουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου στην

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη