Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Tags:
cetesto.jpg
[danna & curious tangles/Flickr]

Η παρεξηγημένη τεστοστερόνη

Ανδρική επιθετικότητα, βίαιη συμπεριφορά, ακόρεστη λίμπιντο: για όλα φταίνε τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, έτσι δεν είναι; Όχι, λένε οι επιστήμονες.
[danna & curious tangles/Flickr]

Εμπιστευόμαστε υπερβολικά τις βιολογικές ερμηνείες της αντρικής συμπεριφοράς. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της τεστοστερόνης, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού. Οι σύγχρονοι ειδικοί επικαλούνται την ορμόνη με το παρατσούκλι «Τ» για να αποδείξουν τις απόψεις τους σχετικά με τον ανδρισμό και την αρρενωπότητα, να δείξουν πόσο διαφορετικοί είναι οι άνδρες και οι γυναίκες και να εξηγήσουν γιατί μερικοί άνδρες (πιθανότατα με περισσότερη Τ) έχουν μεγαλύτερη λίμπιντο. Ωστόσο, παρά τις μυθικές ιδιότητες που συνδέονται ευρέως με την τεστοστερόνη, σε καμία ενδελεχή επιστημονική μελέτη μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σημαντική συσχέτιση –σε υγιείς άνδρες– μεταξύ των επιπέδων της ορμόνης αυτής και της σεξουαλικής επιθυμίας.

Μια "μαγική ανδρική ουσία"

Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990 και αποκτώντας μεγάλη έκταση τη δεκαετία του 2000, οι πωλήσεις θεραπειών υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT) πήγαν από το μηδέν σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2018. Αυτό συνέβη είτε επειδή υπήρξε ξαφνική μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης στους άντρες και επιτέλους αναγνωρίστηκε η κρυφή αυτή επιδημία, ή επειδή η Τ προωθήθηκε στην αγορά ως ένα φάρμακο-θαύμα για τους άνδρες, που έπαθαν πανικό όταν έμαθαν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη