Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
amazon.jpg

Πεθαίνοντας για να προστατεύσουν τη γη και το περιβάλλον τους

Τέσσερις άνθρωποι την εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς ΜΚΟ Global Witness, γιατί αντιτάσσονται στα σχέδια εταιρειών και κυβερνήσεων για την καταχρηστική εκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων της περιοχής τους.

«“Είμαι ιθαγενής. Είμαι Κουμιάι, από το Νετζί”. Έτσι συστηνόταν ο γιος μου, Όσκαρ Εϊρόδ Άδαμς, όπου κι αν βρισκόταν. Ο Όσκαρ ήθελε πάντα να ζήσει εδώ στο κτήμα, κοντά στους ανθρώπους του. “Εδώ θα σπείρουμε και θα θερίσουμε. Θα τα καταφέρουμε, μαμά” μου έλεγε», λέει η μητέρα του Όσκαρ, Νόρμα Άδαμς Κουέρο από το Μεξικό, σε συνέντευξη που έδωσε στην διεθνή ΜΚΟ Global Witness.

«Ο Όσκαρ έκανε απλά αυτό που έπρεπε να κάνει»

«Όμως ο Όσκαρ σύντομα κατάλαβε πόσο δριμεία ήταν η ξηρασία, επειδή όταν έσπερνε, η λειψυδρία σήμαινε ότι δεν μπορούσε να θερίσει τη σοδειά του. Κάπως έτσι ξεκίνησε να υπερασπίζεται το νερό και την περιοχή του Κουμιάι. “Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα χωρίς νερό”, μου είπε, και η κοινότητα τον υποστήριξε γιατί τον εμπιστευόταν. Ακόμα κι όταν σπούδαζε για να γίνει μηχανικός, ο Όσκαρ μπορούσε να παραθέσει νομικά άρθρα και το Σύνταγμα. Κάποια φορά μας προστάτευσε από έναν δικηγόρο που προσπάθησε να μας πουλήσει ένα πρότζεκτ που θα έβγαζε κέρδος σε βάρος της γης μας. “Αυτοί οι ξένοι δεν μπορούν να έρχονται και να μας διατάζουν”, έλεγε.

Image
last_line_of_defence_-_high_res_-_september_2021-16.jpg
Ο Όσκαρ Εϊρόδ Άδαμς κρατά πλακάτ που ζητούν σεβασμό για τις ιθαγενείς κοινότητες της Baja California. [Mexicali Resiste]

Δεν έχει βρέξει πολύ τα τελευταία δύο χρόνια. Τα πηγάδια μας άδειασαν, και χρειάστηκε να ζητήσουμε άδεια από τις αρχές για να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη