Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Κατηγορία:
Κείμενο & Φωτογραφίες:
ceafghancommunity.jpg

Μέσα στην Αφγανική Κοινότητα της Αθήνας

Η Elisabetta Casalotti περνά μία μέρα με τις γυναίκες και τους άντρες που δεν το βάζουν κάτω.

Ο Αμράλα μας καλωσορίζει με ένα χαμόγελο ανοίγοντάς μας την πόρτα ενός μικρού διαμερίσματος στα Εξάρχεια, όπου στεγάζεται η Αφγανική Κοινότητα της Αθήνας. Μοιάζει δεκαπεντάχρονος αν και έχει ήδη ενηλικιωθεί.

Image
242644278_183898863764830_5590881991298057211_n.jpeg
Ο Αμράλα μας υποδέχεται.

Εργάζεται στη κοινότητα ως εθελοντής και όπως όλοι εδώ έχει μια ιστορία να μας διηγηθεί. Δεν θέλει ωστόσο να μιλήσει για το παρελθόν του, αλλά για το σήμερα και τον φόβο του να απελαθεί από την Ελλάδα και να επαναπατριστεί στο Αφγανιστάν, όπου κυβερνάει η βία.

Πρόκειται για μια προοπτική που δεν απασχολεί μόνο τον ίδιο – για πολλά μέλη της αφγανικής κοινότητας, είναι μια δαμόκλειος σπάθη που στοιχειώνει το άμεσο μέλλον τους. Είναι περισσότεροι από 2.000 στην Ελλάδα οι Αφγανοί που κινδυνεύουν να επαναπατριστούν, ενώ τα νέα που φθάνουν από τη χώρα τους προκαλούν τρόμο. Έχουν όλοι συγγενείς η φίλους που δολοφονήθηκαν βάναυσα και άλλους που κρύβονται για να ξεφύγουν από τη μανία των Ταλιμπάν.

Η Ελλάδα, που φιλοξενεί περισσότερους από 40.000 Αφγανούς, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί άλλους πρόσφυγες, ενώ τελευταία απορρίπτει μεγάλο μέρος των αιτήσεων ασύλου. «Έχω δώσει ήδη δυο συνεντεύξεις, μία εδώ και μία στην Τουρκία όπως ορίζει ο νόμος, ωστόσο δεν έχω λάβει καμία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη