Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
chancellery000_9nl2fj.jpg
Η γερμανική καγκελαρία το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2021. [Paul Zinken/AFP]

Η Γερμανία ψήφισε για την εποχή μετά τη Μέρκελ

Ο Τάσος Τέλλογλου στέλνει ανταπόκριση από το Βερολίνο.
Η γερμανική καγκελαρία το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2021. [Paul Zinken/AFP]

Η νέα γερμανική κυβέρνηση πρέπει να έχει τρία κόμματα, αν θέλει να συμβολίσει ένα νέο ξεκίνημα. «Τζαμάικα» σημαίνει ένας συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Ο άλλος πιθανός συνασπισμός είναι εκείνος των κόκκινων (Σοσιαλδημοκρατών-SDP), των κίτρινων (Ελεύθερων Δημοκρατών) και των πράσινων. Μόνο το 23% των Γερμανών θέλει έναν συνασπισμό Τζαμάικας και μόλις το 20% έναν «συνασπισμό του φαναριού», όπως ονομάζουν τον δεύτερο. Το πρόβλημα είναι ότι οι Πράσινοι στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν κυβέρνηση με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν χθες βράδυ. Στην κρατική γερμανική τηλεόραση.

Image
tvdebate000_9nl2r3.jpg
Συζήτηση στο κανάλι ZDF μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου 2021. Ανάμεσα στους καλεμένους ο Μάρκους Σέντερ, ο Άρμιν Λάσετ, η Αναλένα Μπέρμποκ και ο Όλαφ Σολτς. [Sebastian Gollnow/POOL/AFP]

Αυτός ο «γύρος των ελεφάντων» μόλις κλείσουν οι κάλπες, δηλαδή η πολιτική παράδοση της συμμετοχής όλων των πολιτικών αρχηγών σε τηλεοπτικό πάνελ προκειμένου να συζητήσουν για την επόμενη μέρα, είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η γερμανική δημοκρατία. Χθες στη συζήτηση στην κρατική τηλεόραση, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων εκλογικών αποτελεσμάτων, οι επτά επικεφαλής των κομμάτων στη Βουλή άρχισαν, με εξαίρεση την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και την Αριστερά (Die Linke)

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη