Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Guest Editor:
clive2.jpg

Κλάιβ Σινκλέρ: Ο εφευρέτης που έβαλε τους Η/Υ στα σπίτια

Η είδηση του θανάτου του Σερ Κλάιβ Μαρλς Σινκλέρ ανέσυρε όμορφες αναμνήσεις μιας παιδικής ηλικίας της σύγχρονης πληροφορικής, όταν οι εφευρέσεις του μετέτρεψαν την τηλεόραση από «χαζοκούτι» σε μέσο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Πολλοί από εμάς έκαναν τα πρώτα τους πληκτρολογήματα στα δημιουργήματα του Σερ Κλάιβ Σινκλέρ, παίζοντας και μαθαίνοντας την αλφαβήτα της νέας εποχής.

Ο Σινκλέρ ήταν ο εφευρέτης που έκανε τους Η/Υ προσιτούς για τη μέση οικογένεια και τους μετέτρεψε σε στοιχείο της οικοσυσκευής για τα ευρωπαϊκά σπίτια. Ήταν ακόμη παράδειγμα για τις επιχειρηματικές του κινήσεις (και αποτυχίες), που έδωσαν τον σπόρο για την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος όπου έκαναν τα πρώτα τους βήματα οι πρωταγωνιστές των επόμενων χρόνων.

Λιγότερο γνωστή είναι η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της μικροηλεκτρονικής, που ήταν η αγάπη του από τη δεκαετία του '50 και αντικείμενο έντονης συγγραφικής και εκλαϊκευτικής δραστηριότητας.

Image
mipsro6.jpg
Το ραδιόφωνο Micro-6, που παρουσιάστηκε το 1964.

Ο Startupper των '50s

Πριν ακόμη τελειώσει το σχολείο, ο Σινκλέρ εμφάνισε το εφευρετικό του ταλέντο. Σε ηλικία μόλις 12 ετών είχε σχεδιάσει ένα «προσωπικό» υποβρύχιο και λίγο πριν δώσει τις κατατακτήριες εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, είχε ολοκληρώσει τη σχεδίαση και το αρχικό επιχειρηματικό πλάνο για ένα ραδιόφωνο μινιατούρα, που κατασκεύασε μετά από μερικά χρόνια.

Image
sinclair_transistor_receivers.jpeg
Ο Σινκλέρ είχε συντάξει 13 εγχειρίδια για ηλεκτρονικές κατασκευές στον εκδοτικό οίκο Babani.

Επιλέγοντας τελικά να μην ακολουθήσει ανώτατες σπουδές, γίνεται συντάκτης στο δημοφιλές ραδιοερασιτεχνικό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη