Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
disaster.jpg

Dark Tourism: Ο Μάιλς Ρούτλετζ πάει διακοπές στο Αφγανιστάν

Ένας 21χρονος Βρετανός ταξίδεψε στα μέσα Αυγούστου στην Καμπούλ «για να δει την πόλη» και επειδή «είχε ακούσει καλά πράγματα για το φαγητό της».

Όταν ξημέρωνε η 13η Αυγούστου, η Καμπούλ και μαζί όλος ο πλανήτης βρίσκονταν σε αναταραχή. Από τον Απρίλιο ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει το τέλος της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έως το τέλος Αυγούστου, μετά από έναν 20ετή πόλεμο που είχε στοιχίσει στην υπερδύναμη δισεκατομμύρια δολάρια και τη ζωή 2.448 Αμερικανών στρατιωτών και 3.846 μισθοφόρων. Ήταν μια απόφαση του Τραμπ, την οποία ο Μπάιντεν αγκάλιασε.

Αυτό που δεν περίμενε ο Μπάιντεν ήταν ότι ο αφγανικός στρατός των 300.000 ανδρών, που οι ΗΠΑ είχαν εκπαιδεύσει και εξοπλίσει για χρόνια, και τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος προσέφερε ως εγγύηση ασφάλειας μετά την αμερικανική αποχώρηση, θα παραδινόταν σχεδόν αμαχητί στους 80.000 Ταλιμπάν. Είχαν κάνει από νωρίς τις συμφωνίες τους οι Αφγανοί στρατηγοί με τους Ταλιμπάν; Υπέκυψαν στον εκβιασμό οι στρατιώτες που φοβόντουσαν για την τύχη των συγγενών τους αν συνέχιζαν να πολεμούν; Ήταν ο αφγανικός στρατός πάντα άντρο διαφθοράς μεταξύ άλλων και λόγω της πολυετούς αδυναμίας των Αμερικανών να κατανοήσουν την αφγανική κοινωνία; Ποιος ξέρει. Το θέμα ήταν ότι η χώρα έπεφτε στους Ταλιμπάν σε ρυθμό ρεκόρ. Χιλιάδες ξένοι πολίτες και συνεργάτες των Δυτικών συμμάχων που δεν είχαν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη