Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cekamenhagrotia5343016.jpg
Καμένος αμπελώνας στη Σάμο, 16 Ιουλίου 2021. [Μανώλης Θράβαλος/Eurokinissi]

Η καμένη αγροτική γη

Οι πυρκαγιές σε Εύβοια, Ηλεία, Αττική, Γύθειο κι αλλού δεν άφησαν πίσω τους εκατόμβη νεκρών – αυτή είναι η καλή είδηση. Άφησαν όμως κατεστραμμένες καλλιέργειες, καμένα ζώα, απεγνωσμένους αγρότες-κτηνοτρόφους και αποψιλωμένη παραγωγή.
Καμένος αμπελώνας στη Σάμο, 16 Ιουλίου 2021. [Μανώλης Θράβαλος/Eurokinissi]

Δεν κάηκαν μόνο πεύκα, έλατα και δρύες. Το δάσος έχει κουμαριές, βότανα και φρύγανα. Πολλοί ντόπιοι ζούσαν από τα κάρβουνα που έβγαζαν. Άλλοι από τα μελίσσια. Κάποιοι ήταν υλοτόμοι και ζούσαν από την ξυλεία. Τα ζώα των κτηνοτρόφων βοσκούσαν στις περιοχές που κάηκαν, άνοιγαν μονοπάτια και έκαναν φυσική αραίωση στο δάσος.

Η καταστροφή από τη φωτιά, που ήταν τεράστια στην Εύβοια και άφησε στάχτες αρκετές περιοχές της χώρας, όπως την Ηλεία, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία, τη Βαρυμπόμπη, έχει παράπλευρες απώλειες. Κάποιες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Καμένα δάση και κατεστραμμένες καλλιέργειες, καμένα ζώα, απεγνωσμένοι κάτοικοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι και αποψιλωμένη παραγωγή. Κάποιες θα φανούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες-μήνες με τις πρώτες βροχές. Ο κίνδυνος για καταστροφικές πλημμύρες δεν πρέπει να αποκλείεται. Για κάποιες περιοχές, το τραύμα της φωτιάς θα χρειασθεί στην καλύτερη περίπτωση 20 χρόνια να επουλωθεί και σύμφωνα με ένα πιο δυσμενές σενάριο, μισό αιώνα.

Image
retsini.jpg
Συλλογή ρετσινιού από πεύκο.

«Κάηκαν ακόμη και τα έλατα. Δεν έμεινε τίποτε. Τίποτε. Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή. Μας αφάνισαν. Κατέστρεψαν τη γενιά μας. Τώρα δεν μας έμεινε τίποτε. Ούτε εργαλεία, ούτε ζώα. Κάηκαν τα πάντα. Εγώ κατάφερα να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη