Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
mouseio.jpg

Μουσείο υπό εξαφάνιση τροφίμων

Πώς θα ήταν η ζωή χωρίς ρεβίθια, μπανάνες, καφέ ή σοκολάτα; Ένα πρότζεκτ θέλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα τρόφιμα που αντιμετωπίζουν τον αφανισμό σε λίγες μόλις δεκαετίες.

Το 1826 ο Γάλλος γκουρμίστας δικηγόρος Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν (εξού το τυρί Μπριγιά-Σαβαρέν, η φόρμα κέικ Σαβαρέν και το γλυκό Γκατό Σαβαρέν) έγραψε «είμαστε ό,τι τρώμε», υπονοώντας ότι πρέπει να τρώμε υγιεινά. Ήταν η εποχή που την Ευρώπη είχε συνεπάρει η μόδα των εξωτικών φρούτων και λαχανικών που έρχονταν με καράβια από τις άκρες του κόσμου.

Δύο αιώνες αργότερα, οι παγκόσμιες απαιτήσεις των καταναλωτικών κοινών και η κλιματική αλλαγή οδηγούν κάποια τρόφιμα στο χείλος της εξαφάνισης, όπως καταγράφει το online πρότζεκτ Museum of Endangered Foods του σχεδιαστικού γραφείου Sharp & Sour (Μαδρίτη, Ουτρέχτη).

Image
gif.gif
Η δίψα μας για κάποια υγειινά τρόφιμα τα εξαφανίζει.

Οι Sharp & Sour πιστεύουν ότι ενώ μιλάμε αρκετά για τα υπό εξαφάνιση ζώα του πλανήτη, δεν υπάρχει αντίστοιχη προβολή από τα μίντια και τους πολιτικούς για τα υπό εξαφάνιση τρόφιμα. Στο ψηφιακό μουσείο μπορεί κανείς να διαβάσει εν τάχει για το πώς διάφοροι παράγοντες οδηγούν στον αφανισμό βασικά συστατικά στις κουζίνες σε όλο τον κόσμο, διαταράσσοντας την παραδοσιακή διατροφή.

Image
user-experience-1024x650.jpeg

Βασικές αιτίες είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, η έλλειψη γλυκού νερού, τα ακραία και ξαφνικά καιρικά φαινόμενα, η απώλεια οικοτόπων, η αποψίλωση των δασών, η ρύπανση και η αυξημένη ευπάθεια φυτών στις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη