Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
celobbying.jpg

Τι και ποιους δεν περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το lobbying στην Ελλάδα

Άτολμες και ελλιπείς οι διατάξεις που φιλοδοξούν να βάλουν σε τάξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις δραστηριότητες άσκησης επιρροής σε πολιτικούς και άλλους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, που είθισται να λαμβάνουν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες.

Στη Βουλή προς ψήφιση οδεύει μετά τις 23 Αυγούστου το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, που επιχειρεί να ρυθμίσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις δραστηριότητες άσκησης επιρροής σε πολιτικούς και άλλα μέλη θεσμικών οργάνων της Πολιτείας – το πιο γνωστό με τον αγγλικό όρο lobbying. Όπως προκύπτει από τα σχόλια που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουλίου, το νομοσχέδιο, τουλάχιστον στην παρούσα μορφή του, παρότι έχει ως σκοπό τη ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, περιλαμβάνει αρκετά γκρίζα σημεία.

Image
voridis5341022.jpg
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. [Σωτήρης Δημητρόπουλος/Eurokinissi]

«Πόρτα» στην Κοινωνία των Πολιτών

Τις αδυναμίες του σχεδίου νόμου ανέδειξαν κυρίως το Vouliwatch και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας. Οι δύο οργανώσεις με κοινή επιστολή τους προς τον Μ. Βορίδη είχαν ζητήσει στις 24 Μαΐου να συμμετέχει στην κατάρτιση του ν/σ και η Κοινωνία των Πολιτών (εφεξής ΚτΠ), εκτός από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), που είχε ήδη προσκληθεί. Όπως αναφέρουν στο inside story από τον ΣΕΒ «κάναμε μία συζήτηση επί της αρχής, δεν είδαμε το κείμενο πριν δημοσιευθεί στο opengov, δεν είχαμε εκπρόσωπο στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία».

«Το υπουργείο μας απάντησε ότι θα λάβει υπόψη την τεχνογνωσία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη