Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
cermonopoly.jpg
[sling@flickr/Flickr]

Η Μονόπολη φτιάχτηκε για να αναδείξει τα κακά του καπιταλισμού

Αν η εφευρέτρια του παιχνιδιού Ελίζαμπεθ Μάγκι μάθαινε πόσο δημοφιλής είναι σήμερα η παραλλαγμένη εκδοχή της Μονόπολης, θα έστελνε τον εαυτό της απευθείας στη φυλακή.
[sling@flickr/Flickr]

«Αγοράστε γη – δεν τη φτιάχνουν πια», είχε πει ο Μαρκ Τουέιν. Είναι μια ρήση που σίγουρα εξυπηρετεί όταν παίζεις Μονόπολη, το κορυφαίο σε πωλήσεις επιτραπέζιο που δίδαξε σε γενιές παιδιών να αγοράζουν ακίνητα, να στοιβάζουν πάνω τους ξενοδοχεία και να χρεώνουν τους συμπαίκτες τους για το προνόμιο της κατά λάθος προσγείωσης πάνω σε αυτά.

Η ελάχιστα γνωστή εφευρέτρια του παιχνιδιού, Ελίζαμπεθ Μάγκι, αναμφίβολα θα πήγαινε από μόνη της απευθείας στη φυλακή, εάν μάθαινε πόσο επιδραστική είναι η παραλλαγμένη (διαστρεβλωμένη, θα λέγαμε) εκδοχή του παιχνιδιού της που παίζεται σήμερα. Γιατί; Επειδή ενθαρρύνει τους παίκτες να τιμούν τις ακριβώς τις αντίθετες αξίες από εκείνες που η ίδια σκόπευε να προασπιστεί.

Image
lizzie_magie_-_my_betrothed_and_other_poems.jpg
Η Ελίζαμπεθ (ή Λίζι) Μάγκι.

Γεννημένη το 1866, η Μάγκι ήταν μια ειλικρινής επαναστάτρια ενάντια στους κανόνες και την πολιτική της εποχής της. Ήταν άγαμη στα 40 της, ανεξάρτητη και περήφανη γι 'αυτό, και το υπογράμμισε με ένα διαφημιστικό τέχνασμα. Έβαλε μια αγγελία στην εφημερίδα, στην οποία προσφέρθηκε ως «νεαρή Αμερικανή σκλάβα» προς πώληση στον υψηλότερο πλειοδότη. Ο στόχος της, είπε στους σοκαρισμένους αναγνώστες, ήταν να τονίσει την κατώτερη θέση των γυναικών στην κοινωνία. «Δεν είμαστε μηχανές», είπε. «Τα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη