Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Tags:
xapia.jpg

Η ήπια ιατρική μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που θεραπευόμαστε

Περισσότερα φάρμακα δεν σημαίνει καλύτερη υγεία για τους ασθενείς. Ακόμα, ποιος είπε ότι το κέρδος είναι η μόνη προϋπόθεση για να υπάρξει ιατρική καινοτομία;

Πολλές επικρίσεις για την ιατρική επιστήμη έχουν διατυπωθεί τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι εφευρίσκονται ψευδείς κατηγορίες ασθενειών και επεκτείνονται οι υπάρχουσες, με σκοπό το κέρδος. Άλλοι λένε ότι τα οφέλη των περισσότερων νέων φαρμάκων είναι ελάχιστα και συνήθως μεγαλοποιούνται από τις κλινικές έρευνες και πως οι βλάβες αυτών των φαρμάκων είναι εκτεταμένες και συνήθως υποτιμούνται από την κλινική έρευνα. Άλλοι υποδεικνύουν προβλήματα με τις ίδιες τις ερευνητικές μεθόδους, υποστηρίζοντας ότι αυτοί που κάποτε θεωρούνταν «χρυσοί κανόνες» στην κλινική έρευνα –τυχαιοποιημένες δοκιμές και μετα-αναλύσεις– είναι στην πραγματικότητα ρευστοί και εύπλαστοι και έχουν την τάση να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της βιομηχανίας και όχι τους ασθενείς. Δείτε εδώ πώς συνόψισε ο επικεφαλής συντάκτης του ιατρικού περιοδικού The Lancet αυτές τις κριτικές το 2015:

Ταλαιπωρημένη από μελέτες με μικρά δείγματα, μικροσκοπικά αποτελέσματα, άκυρες αναλύσεις και κατάφωρες συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς και μια εμμονή για την επιδίωξη μοντέρνων τάσεων αμφίβολης σημασίας, η επιστήμη έχει στραφεί προς το σκοτάδι.

Αυτά τα προβλήματα προκύπτουν λόγω μερικών δομικών χαρακτηριστικών της ιατρικής

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη