Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
taiwan.jpg

Ταϊβάν: Το «άγνωστο» νησί γύρω από το οποίο σφάζονται ΗΠΑ και Κίνα

Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή τη νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων, γύρω από την οποίαν ερίζουν οι δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της υφηλίου;

Λέγεται, μάλλον με μια δόση υπερβολής, ότι από την περιοχή της Ταϊβάν θα μπορούσε να ξεκινήσει ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος. Υπερβολικοί ή όχι, όσοι ανησυχούν επικαλούνται μια σειρά από πολύ συγκεκριμένους κακούς οιωνούς. Διότι εάν οι Κινέζοι απειλούν να εισβάλουν στρατιωτικά στην εν λόγω περιοχή, και οι Αμερικανοί διαμηνύουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επέμβουν μαζί με τους συμμάχους τους (τους Ιάπωνες, τους Αυστραλούς κ.ά.), τότε όντως φαίνεται να υπάρχει «θέμα». Προς επίρρωση της σχετικής ανησυχίας, θα μπορούσε κανείς να ανατρέξει και στα «θερμά επεισόδια» που έχουν όντως πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στον αέρα, με φόντο το στενό της Ταϊβάν (Taiwan Strait), μια γεωγραφική περιοχή στην οποία έχουν εκτυλιχθεί άλλωστε και άλλες μεγάλες κρίσεις: το 1954-55, το 1958, το 1995-1996.

Image
taiwan_strait.png
Το στενό της Ταϊβάν. [Wikimedia Commons]

Τι εστί όμως Ταϊβάν;

Για πολλούς διεθνώς, εάν όχι για τους περισσότερους, η Ταϊβάν είναι στην πραγματικότητα μια περιοχή που καλύπτεται από πυκνά νέφη απροσδιοριστίας ή –πιο σωστά– ηθελημένης στρατηγικής ασάφειας (strategic ambiguity). Ακόμη και όσοι μπορούν να την εντοπίσουν γεωγραφικά στον χάρτη της ανατολικής Ασίας, συχνά αγνοούν άλλα βασικά στοιχεία.

Το «λάθος»

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη