Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cuba.jpg
Το εξαώροφο κτίριο που φιλοξενεί την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα από το 1953, το 2015. [YAMIL LAGE / AFP]

Το σύνδρομο της Αβάνας

Εκατοντάδες Αμερικανοί αξιωματούχοι, κυρίως σε πρεσβείες, αλλά ακόμη και μέσα στον Λευκό Οίκο, έχουν βιώσει τα συμπτώματα μιας μυστηριώδους επίθεσης που τους αφήνει με εγκεφαλικές κακώσεις, ζαλισμένους και με δυσκολία συγκέντρωσης για μήνες.
Το εξαώροφο κτίριο που φιλοξενεί την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα από το 1953, το 2015. [YAMIL LAGE / AFP]

Στις αρχές του 2017 μια διπλωμάτισσα καριέρας που υπηρετούσε στην αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα επέστρεψε στην Αβάνα μετά από διακοπές για να ανακαλύψει ότι κάποιος είχε μπει στο σπίτι της. Το κατάλαβε επειδή το ψυγείο ήταν εκτός πρίζας και όλα τα φαγητά είχαν χαλάσει, αλλά κατά τα άλλα δεν έλειπε τίποτα. Δεν έδωσε σημασία. Όλοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα παρακολουθούνταν προκειμένου να καταλάβει η πολύ ικανή κουβανική αντικατασκοπεία αν είχε να κάνει με πιθανό πράκτορα της CIA ή συνεργάτη αντιφρονούντων. Συχνά οι μυστικές υπηρεσίες ήθελαν να γνωρίζουν τα αντικείμενα του ενδιαφέροντος τους ότι βρίσκονταν στο στόχαστρο της – υπάλληλοι της πρεσβείας είχαν ξυπνήσει κάποιο πρωί για να βρουν αποτσίγαρα στο σαλόνι τους ή περιττώματα στη λεκάνη της τουαλέτας.

Δυο μήνες αργότερα, καθώς έπλενε τα πιάτα στην κουζίνα της, ένιωσε μια φοβερή πίεση στο κεφάλι της και μετά μια σουβλιά. Ήταν ο πιο φοβερός πόνος που είχε νιώσει ποτέ. Μέσα στον πανικό της, αναρωτήθηκε αν της συνέβαινε αυτό που είχε περιγράψει τον προηγούμενο Δεκέμβριο ένας πράκτορας της CIA που βρισκόταν στη χώρα υπό διπλωματική κάλυψη, όταν μπήκε στο ιατρείο της πρεσβείας και δήλωσε ότι είχε βιώσει σπίτι του κάποια

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη